În prima vacanță a anului școlar 2022/2023, un grup de șapte elevi și patru profesori ai colegiului nostru au petrecut o săptămână la aproape 4.000 km depărtare de casă, în mijlocul Oceanului Atlantic. Este vorba de elevii Alexandra Ardelean din clasa a XI-a D, Bianca Boroș și Roxana Nistor din a X-a A, Ana Roșoga din a X-a D, Alex Topai din a XI–a C, Raul Timar din a VIII-a E și Manuel Maghiar din a VII-a E, însoțiți de profesorii Lucia Cighir, Alina Timar, subsemnata, Camelia Timofte, și director Iulius Timar.
În intervalul 22-28 octombrie a avut loc mobilitatea Tenerife and the Environment: Many grains of sand will make a beach, din cadrul proiectului Erasmus+ Feeling Blue? Go Green!
Coordonatorul proiectului este Colegiul Național Onisifor Ghibu, iar celelalte școli participante sunt Instituto de Ensenanza Secundaria Nicolas Estevez Borges din Tenerife, Spania, EBI de Angra Heroismo din Azore, Portugalia, Instituto Superiore Statale Mario Rutelli din Palermo, Italia și Lycée des métiers du BTP et de la communication visuelle din Guyana Franceză, Franța.
A fost o săptămână interesantă, atât pentru elevi, cazați în familii ale elevilor spanioli, cât și pentru profesori, care au putut compara cele două sisteme de învățământ, spaniol și românesc. În astfel de mobilități se îmbină activitățile formale, stabilite în cadrul proiectului, cu activitățile culturale, în care elevii din diferite țări cunosc obiceiurile, mâncarea specifică, arhitectuta țării în care ajung. Tenerife aparține Spaniei, dar este, totuși, o insulă vulcanică la 1.200 km de continentul Europa.
Organizatorii au avut o idee genială: să nu înceapă cu o ceremonie monotonă, ci cu o excursie cu vaporașul în care copiii au putut vedea delfini și balene. A fost o experiență extraordinară.
Activitățile din cadrul proiectului s-au desfășurat pe parcursul a cinci zile. În prima zi, după deschiderea festivă în care au vorbit directorul școlii gazdă, IES „Nicolas Estevez Borges”, primarul și alte oficialități, am vizitat școala și orașul. Orașul Icod de los Vinos este situat în nordul insulei, pe versantul vulcanului Teide. Din curtea școlii vedeai vârful vulcanului și oceanul în același timp. La inceputul zilei toți participanții au contribuit la micul dejun internațional cu mâncare specifică țării din care veneau. De pe masa noastră nu au lipsit zacusca, șunca, slănina, dulceața de prune și gutui, salamul de Sibiu, prăjitura cu mere, salamul de biscuiți și eugeniile.

A doua zi a proiectului a fost dedicată Parcului Național Teide, zonă de protejare a câtorva zeci de specii endemice de plante și animale mici. Urcarea cu autocarul ne-a dezvăluit etajele de vegetație de pe versanții vulcanului: pădurea de pin de Canare, un tip de pin mediteranean, pădurea de dafin și vegetația alpină, prezentă în zonele mai înalte unde aerul este mai rece. Foarte interesant a fost micul muzeu situat pe la 2.000 m altitudine, unde un film în limba engleză ne-a explicat formarea insulei, un imens vulcan care s-a ridicat de pe fundul oceanului.
A treia zi, activitățile s-au desfășurat în școală. Elevii au învățat despre conceptul celor 3R ( reducerea consumului de resurse / reutilizare / reciclare). Au lucrat pe echipe, aplicând al doilea R din ceea ce au învățat: reutilizarea tricourilor vechi și a PET-urilor. Profesorii au prezentat activitățile desfășurate în școlile lor de-a lungul primului an din proiect. Dacă în prima zi elevii spanioli ne-au prezentat insula lor, a venit rândul elevilor din celelalte școlii din proiect să-și prezinte locurile de baștină. Metoda a fost inedită: elevii au intrat la orele de curs și au vorbit spaniolilor despre cele mai frumoase locuri care pot fi vizitate în țările proprii. A fost o activitate plăcută de ambele părți; elevii noștri fiind mândri să vorbească despre România, iar elevii spanioli au avut de-a face cu speakers simpatici, de vârsta lor.
Și a patra zi a fost plină de activități: prezentarea unor filmulețe de 40 sec. pe teme de mediu, apoi realizarea de filmulețe în care să se prezinte metode de economisire sau reciclare. Elevii și-au făcut costume din materiale reciclabile pentru carnavalul ținut în aceeași seară. În toate aceste activități echipele de lucru au fost mixte, cu elevi provenind din țări diferite. Astfel s-au legat prietenii care poate vor dăinui peste ani.

În ultima zi elevii au participat la un marș pentru care și-au confecționat pancarte prin care îndemnau locuitorii orașului să conștientizeze problemele existente din cauza presiunii umane asupra mediului.
prof. CAMELIA TIMOFTE,
CN Onisifor Ghibu
Sursă imagini: fototeca personală Camelia Timofte