Postul Crăciunului și igiena respiratorie

În general, este cunoscut de către elevi faptul că Postul presupune renunțarea la carne, ouă și lapte. Mai detaliat se studiază la orele de Religie. Însă, datorită frumuseții colindatului, de la începerea acestui an școlar așa-zis postpandemic, elevii întrebau când putem cânta colinde, iar răspunsul meu era: „Când vom intra în perioada Postului Crăciunului”. Ei așteptau cu nerăbdare acel moment și numărau săptămânile, apoi zilele care ne despart încă.

Veni și ziua mult așteptată, când s-a dat dezlegare parcă la colindat, dacă am putea așa zice. Dar veni nedumerirea dacă se mai crede în Moșul sau nu. De aceea, cei mai curajoși din multe clase m-au asaltat cu întrebări de genul: „Dumneavoastră credeți în existența Moșului? Că noi nu mai suntem mici să-l așteptăm să ne aducă cadouri și știți că vestea bună a Nașterii Mântuitorului e precedată de post; personal, dumneavoastră postiți?”

Cu așa generație elevată de copii având de-a face, am ținut să le răspund la întrebări, potolindu-le curiozitatea. Urma întocmirea repertoriului pentru concertul de Crăciun, la care iarăși elevii și-au exprimat opțiunea de a cânta despre magi, păstori, îngeri – adică în centrul sărbătorii să fie Hristos cel întrupat.

Observând deschiderea elevilor pentru cele amintite mai sus, am întreprins împreună cu prof. Tripon Ioana la clasa a VII-a C de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, cu prof. Ciupa Anca la clasa a VI-a B de la Școala Gimnazială „Octavian Goga” și cu prof. Varodi-Bob Maria la clasa a XI-a A de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” activitățile extracurriculare pe această temă.

Scopul era cunoașterea semnificațiilor Postului și a metodelor de igienă pulmonară, care contribuie la sănătatea plămânilor, deoarece este nevoie de aceste noțiuni pentru însușirea și pregătirea repertoriului de colinde. Cu nostalgie ne aducem aminte de anii premergători pandemiei, când elevi selectați din fiecare clasă aveau reprezentanți în corul școlii și astfel spectatorii au putut participa la concerte de înaltă prestație artistică.

Primul an de pandemie a fost inedit, datorită lipsei de prezență fizică la școală a elevilor, fapt ce a tras după sine lipsa spectacolului de colinde. Anul trecut, pandemia a readus totuși elevii pe băncile școlii și, cu elevi din aceeași clasă, cu minima distanțare fizică obligatorie, purtând măștile impuse, am putut realiza, totuși, un concert de colinde memorabil. Anul acesta ne pregătim din perioada Postului pentru a colinda unde suntem invitați și, primind oferte diverse, ne străduim să facem și acte de caritate în același timp.

Astfel, întreaga Școală Gimnazială „Avram Iancu” s-a mobilizat într-o acțiune de amploare, care consta în donare de fructe și legume celor nevoiași și – așa cum și cei de la „Octavian Goga” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au în plan astfel de fapte bune – ne vom strădui să punem în practică tot mai mult mesajul colindului De Crăciun, fii mai bun!

Doamne-ajută!

prof. BONDAR ZITA,

Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea

Free stock picture

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s