Proiect educativ: «Pace pe pământul verde»

În cadrul proiectului educativ inovativ Pace pe pământul verde!, desfășurat în săptămâna 14-20 noiembrie 2022, cu ocazia Săptămânii Educației Globale, motivați de motto-ul Este lumea noastră, să acționăm împreună!, preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit nr. 52 din Oradea, împreună cu cadrele didactice, personalul auxiliar și invitații săim au desfășurat activități educative din domeniul cultural, civic și ecologic, punând accent pe Obiectivele
Dezvoltării Durabile.

Scopul proiectului a fost dezvoltarea armonioasă a copilului și a personalității acestuia, printr-un program structurat care a conținut activități pentru cunoașterea, respectarea și promovarea drepturilor copilului, activități pentru priceperea și utilizarea principiilor privind cele trei concepte – reducere, refolosire, reciclare, în vederea adoptării unui comportament grijuliu față de planetă și activități pentru cultivarea unor atitudini bazate pe toleranță, respect față de sine și de alții prin dialog constructiv.

Pentru prima activitate implementată, Asociația Viitor Plus, în calitate de organizație independentă, a pus la dispoziție în format electronic materialul despre reducere și reutilizare, cu scopul de a transpune în practică conceptul de dezvoltare durabilă. După ce au urmărit activ prezentarea pe tablele interactive, preșcolarii au fost capabili să distingă diferența între gunoi și deșeu reciclabil, pe baza exemplelor, să numească alte exemple la cei 3 R – reducere, refolosire, reciclare pentru un obiect, la alegere, să descrie impactul modului actual de producție și consum și să exprime verbal grija față de planetă.

Împreună, prin munca în echipă, au găsit soluții pentru reutilizarea materialelor reciclabile, astfel că cei mici au realizat jucării precum ursuleții veseli confecționați de cei din grupa mică A, îndrumați de prof. Maria Nan și Valeria Druța, avându-i model pe cei din grupa mare C, care au dat frâu imaginației prezentând o gamă variată de produse reciclate.

Hrănitoarele de păsări au fost delicioase atât în sensul propriu, deoarece au fost rulate în miere și diferite tipuri de semințe, dar și pentru scopul lor nobil, acestea fiind agățate în copaci de preșcolarii grupei mijlocii A, sub atenta supraveghere a cadrelor didactice, prof. Ramona Hus și Liana Ardelean, împreună cu preșcolarii din grupa maghiară mixtă A, alături de educatoarele lor, prof. Juhász Katalin și Dimény Éva.

Obiectele decorative confecționate de copiii din grupa milocie B, alături de educatoarele prof. Camelia Micu și Georgiana Laza, precum și cei de la grupa mare B, ghidați de prof. Ioana Matei și Claudia Popa, la sfârșitul proiectului au fost expuse, fiind admirate și apreciate de directorul unității prof. Sala Ioana și de cei care au trecut pragul grădiniței sau cei care au poposit în curtea instituției.

Pentru a consolida informațiile noi privind reciclarea, copiii au desfășurat pe echipe jocul de mișcare Vânătoarea de comori reciclabile, jocul de masă Mașina de gunoi în acțiune, jocul interactiv digital și au identificat containerele de colectare selectivă a deșeurilor din proximitatea grădiniței. Au învățat să distingă diferența între gunoi și deșeu reciclabil, memorând astfel motto-ul Cel mai bun gunoi este cel pe care nu l-am produs.

În cea de-a treia zi a fost abordat un subiect complex cu privire la drepturile și responsabilitățile copilului, conținutul materialului prezentat fiind simplificat și adaptat prin exemple și imagini sugestive, pentru ca fiecare copil să înțeleagă valoarea drepturilor care le asigură protecția în acord cu Convenția Națiunilor Unite. Pornind de la ideea că drepturile copiilor reprezintă temelia pe care se construiește o viață fericită și sănătoasă, preșcolarii grupei mari C, îndrumați de prof. Raluca Ardelean și Anca Costea, și-au propus să realizeze o poartă spre această copilărie fericită, zidită din cărămizile pe care copiii au lipit imaginile colorate de ei pe parcursul zilei rspective.

Preșcolarii grupei mari B, alături de educatoarele Lavinia Petruț și Liana Petre, au realizat un afiș care să contribuie la conştientizarea rolului nostru de cetăţeni cu atitudini de respect pentru diversitate, accentuantă fiind dezvoltarea toleranţei în ceea ce priveşte diferitele culturi şi tradiţii.

Prof. Alina Săcădat și Geanina Nicoraș au așezat pe petalele unei flori drepturile copilului împreună cu preșcolarii grupei mici B, iar copiii din grupa mică C au transpus aceste drepturi în activități de tip joc de rol împreună cu doamnele educatoare Liliana Pașcalău și Adriana Săcădat.

Copiii grupei Piticilor Isteți (grupa mixtă B- secția maghiară), coordonați de doamnele educatoare Szilágyi Ella-Mónika și Șora Márta, au discutat despre drepturile copiilor într-o activitate interactivă în care s-au utilizat multiple materiale: colaje, prezentări PPT, postere. În cadrul activității, au confecționat un afiș, simbolizând dreptul copiilor la educație, care a avut ca scop conștientizarea de către copii a importanței cunoașterii drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, formarea de atitudini de respect pentru diversitate și abilități de comunicare interculturală, găsirea de oportunități de a concepe și a lua măsuri pentru a face lumea un loc mai echitabil și durabil.

Deoarece unele dintre temele generale ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă sunt din domeniul pace și parteneriat, în cea de-a patra zi ne-am adunat „Împreună pentru pace” și l-am întâmpinat pe invitatul nostru special care a reprezentat Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Bihor, col. r. ing. Dan Nicole Poinar.

Într-o atmosferă de sărbătoare dată de porumbeii confecționați de preșcolari, copiii au participat la un dialog contructiv despre importanța păcii și au identificat câteva comportanente care mențin pacea pe pământ. Fluturatul steagului, al porumbeilor, salutul ferm „Să trăiți!” și jocul Țară, țară vrem ostaș au fost câteva din acțiunile culturale care au sădit sentimente patriotice, de recunoștință și cinstire a eroilor căzuți în luptă și au dus la conștientizarea importanței păcii pe acest pământ.

Cu ajutorul aplicației Wordart, copiii din grupa mijlocie A au realizat un afiș în format electronic, după ce au transpus toate „ingredientele” din rețeta magică care sunt necesare pemtru pace.

În contextul educației globale, participarea cadrelor didactice la Cercul Pedagogic a permis dezvoltarea abilităților acestora pentru crearea unui mediu educațional care să motiveze copilul în procesul de cunoaștere a lumii ce-i înconjoară, precum și familiarizarea cu metode noi de stimulare a cercetării și gândirii critice a copilului.

La parteneriatul grădiniță – familie am apelat și în cadrul acestui proiect, când am lansat copiilor provocarea de a alege și a practica acasă împreună cu părinții lor, cel puțin una dintre măsurile învățate care salvează planeta prin reducerea consumului, refolosirea produselor și reciclarea acestora.

Date fiind reacțiile pozitive cu privire la activitățile din cadrul proiectului, venite de la copii, părinți și comunitate, considerăm că acest proiect aduce un plus de valoare educației ecologice, culturale și civice, astfel că intenționăm să-i asigurăm continuitatea și în anii următori.

prof. AURELIA LIANA ARDELEAN,

Grădinița cu Program Prelungit nr. 52 Oradea

Sursă imagini: fototeca G.P.P. nr. 52

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s