Dragă Eva,
Dacă ai fi trăit în vremea mea, cu siguranță am fi fost prietene.
Deși firavă și sensibilă, ai fost atât de puternică și curajoasă, crezând cu tărie că tu și ai tăi veți scăpa de ororile holocaustului. Ai sperat până în utima clipă că totul va reveni la normal, că te vei întoarce la bucuriile vieții de zi cu zi, la micul tău jurnal pe care să știi, eu și colegii mei îl apreciem foarte mult.
Aveai vârsta mea, doar 13 ani, și toată viața înainte, dacă nu ți s-ar fi frânt aripile în spațiul lipsit de orice umanitate, lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz. Citindu-te, eram aievea în spațiul tău vital, cu speranțe și doruri, cu visuri și temeri.
Dragă Eva, în creșterea mea, în împlinirea mea ca OM, îți voi dedica victorii, realizări și bucurii, poate așa, voi mai șterge din rușinea înaintașilor adulți, de-a fi încălcat orice urmă de drept al omului, de trai în pace și confort emoțional.
Râmâi cu bine, draga mea prietenă, cu siguranță acum într-o lume mai bună.
Cu drag,
Iunia
Acest text reprezintă contribuția Iuniei Tătar, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național Mihai Eminescu Oradea, dirigintă prof. Ramona Tătar, la proiectul Oradea, oraș multicultural / Patrimoniul local – bijuteria identității naționale. Proiectul s-a concretizat într-o lucrare în format e-book, coordonată de prof. Daniela Sopota și prof. Livia Ghiurcuța.
Pentru a parcurge Oradea, multicultural city – local heritage, LUCRARE apărută de curând la editura Casei Corpului Didactic a Județului Bihor, dați click pe coperta de mai jos.