Alegere, hotărâre, decizie – așa aș descrie procesul care ne așteaptă pe noi, absolvenții, deoarece viața noastră, în acest moment, se va contura în funcție de deciziile pe care le vom lua în lunile acestea.
Uneori simțim că, atunci când trebuie să luăm decizii, nu ne este deloc ușor și încercăm cât putem să amânăm momentul decisiv, iar alteori lăsăm totul baltă, lăsând pe alții să decidă soarta viitorului nostru.
Urăsc să iau decizii, ba chiar îi invidiez pe cei care o pot face cu repeziciune. Ei nu au insomnii, nu calculează avantaje, dezavantaje și nici detaliile care ar putea să mă ajute să iau o decizie corectă.
Niciodată nu m-am trezit cu sentimentul că știu pe care drum vreau să merg… Nu pot să prezic viitorul, iar uneori nu pot înțelege ce îmi doresc sau de ce îmi este frică. Cu cât mai mult efort depun ca să decid ce ar fi mai bine pentru mine, cu atât mă simt mai gol în interior.
Cu siguranță, nu sunt singura, care așa simte, astfel ajungem ca din această cauză să amânăm să luăm decizii importante. Ne simțim de parcă am fi prinși într-o capcană! Ce frumos ar fi dacă atunci când ne aflăm în pragul unei alegeri importante am putea primi un semn, care să ne indice cu precizie alegerea corectă! Asta, bineînțeles, și pentru că e mai comod să avem pe cine da vina, decât să ne asumăm responsabilitatea alegerii pe care o avem de făcut. Dar viața nu decurge așa! Omul a fost înzestrat cu liberul-arbitru, ceea ce înseamnă că întreaga noastră existență este marcată de alegeri.
Știu că „o decizie, dacă nu o iei, o va lua altcineva pentru tine”, dar în momentul de față, nu vreau să las ca alții să decidă soarta viitorului meu. Viața noastră este responsabilitatea noastră! Nu putem evita să facem alegeri, dar putem să ne pregătim pentru a le face pe cele potrivite pentru noi. Resemnarea nu este pentru cei care caută alegerile potrivite. Cei care recurg la resemnare, trăiesc viața altora, chiar dacă nu își dau seama.
M-am tot întrebat de o vreme de ce ne este greu, în unele cazuri, să luăm decizii. Poate pentru că, luând o decizie, suntem conștienți că ne-am asumat o responsabilitate pentru tot ce va urma… sau poate din teama că s-ar putea să fie prea mult pentru noi… Sau poate pentru că simțim că nu suntem suficient de maturi, cât să luăm o decizie. Sau ne este teamă de consecințele deciziilor atât asupra noastră și asupra celor din jurul nostru.
Sau poate pur și simplu avem impresia că acea alegere este pe viață!
Următorul gând este legat de teamă, de teama de schimbare. Și cui îi place schimbarea? Când schimbarea este aproape, atunci teama este cea care ne ține pe loc în luarea deciziei. Unele temeri sunt iraționale, altele îndreptățite, însă este important să ne dăm seama că, dacă lăsăm totul pe seama altora, nu vom câștiga niciodată. Trebuie să învățăm să ne controlăm frica! Ca să luăm decizii, trebuie să ne înfruntăm frica, deoarece schimbarea înseamnă dezvoltare, iar pentru aceasta este necesar să ne înfruntăm temerile. Este mai îngrozitoare starea de teamă perpetuă, decât momentul în care îți înfrunți teama. Iar victoria de după va avea cu siguranță un gust bun!
Alt lucru important care trebuie luat în considerare în alegerea deciziilor importante este eșecul. Indiferent de decizia pe care o veți lua, pentru fiecare Da trebuie să existe un Nu. A decide înseamnă a lăsa altceva în urmă – în viața reală, nu e ca un un joc pe calculator, unde mai poți să cumperi o viață. Îmi aduc aminte cu drag de cuvintele mamei: „Orice drum care ține de o transformare asumată, trebuie să aibă în el acceptat și eșecul, ca parte a călătoriei!”
Nouă ne rămâne doar să ne bucurăm de orice ni se poate întâmpla sau măcar să ne învățăm lecția!
ANDREA BEATRIX PODARU,
clasa a XII-a
CN Onisifor Ghibu Oradea
Sursă portret: fototeca personală Andrea Beatrix Podaru