CSEI Orizont: La mulți ani, România mea!

Activitatea La mulți ani, România mea! a fost organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, în data de 29 noiembrie 2022, de către profesorii CSEI Orizont Oradea, pentru toți elevii școlii, în sala de sport a instituției noastre școlare.

Scopurile acestei activități au fost sărbătorirea Zilei Naționale a României, cinstirea marelui eveniment care s-a întâmplat acum 104 de ani,  conștientizarea idealului național, punerea în evidență a tuturor evenimentelor cu caracter istoric ce au pregătit Marea Unire, dar și descoperirea de către elevi a valorilor morale ale poporului român: dragoste de țară, eroism, vitejie, bunătate.

S-a urmărit formarea în rândul elevilor a conștientizării sentimentului de apreciere, respectare și promovare a valorilor autentice, românești, prin ansamblul activităților educative formative, complementare procesului de învățământ.

Obiectivele și competențele dobândite au fost cunoașterea şi respectarea valorilor fundamentale ale istoriei şi culturii naţionale; înţelegerea că Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti; exprimarea impresiilor şi trăirilor proprii despre însemnătatea zilei naționale a românilor de pretutindeni prin realizarea unei expoziții în holul școlii cu lucrări artistico-plastice în care predomină culorile steagului naţional și cu lucrări și obiecte dedicate acestei zile chiar în timpul întâlnirii; implicarea elevilor într-un recital de muzică şi poezie.

În cuvântul de introducere, prof. Liliana Canalaș i-a invitat pe toți participanții la activitate să intoneze, cu respect și mândrie, Imnul de Stat al României, Deșteaptă-te, Române!

În continuare, prof. Adina Cărădan a prezentat un material PowerPoint intitulat Ce sărbătorim la 1 Decembrie, prin care elevii au descoperit că cele trei țări: Țara Românească, Moldova și Transilvania, care s-au unit la 1 Decembrie 1918, nu au mai fost niciodată despărțite de atunci și, în fiecare an, sărbătorim această victorie.

Prof. Cărădan a prezentat apoi PowerPoint-ul intitulat Mândria de a fi român, în care s-a discutat cu elevii cum ar descrie ei România cuiva, din altă țară, ce ne face pe noi să fim mândri că suntem români, și ce înseamnă pentru noi să fim români. În continuare, prof. Cărădan dă tonul la cântecul pregătit cu această ocazie, Nu uita că ești român!

Prof. Liliana Canalaș a invitat participanții să interpreteze cântecul patriotic Un cântec istoric ne-aduce aminte, după care a prezentat frumoasa expoziție-concurs care cuprinde lucrări artistico-plastice, obiecte decorative și artizanale realizate cu ocazia acestui eveniment atât de drag nouă, elevii fiind premiați cu diplome. Au participat cu lucrări la expoziție și elevi de la CȘEI Orizont, structura Tileagd.

Doi elevi din clasa a V- a A îmbrăcați în frumoase costume populare – coordonați de diriginta lor, prof. Tocuț Maria Dorina, au recitat poeziile Nostalgie de 1 Decembrie și De ziua țării mele, dedicate Zilei României, după care au recitat elevi din clasa a VII- a A – Pe-al nostru steag e scris Unire, coordonați de prof. Adina Cărădan, elevi din clasa a VIII- a A – Scumpă țară românească, coordonați de prof.  Țicărat Ana Maria și elevi din clasa a VIII- a B  – Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie! și 1 Decembrie – Ziua Unirii, coordonați de prof. educator Elena Daniela Bot.

O elevă din clasa a IX-a A a interpretat cântecul România mea, unde prof. de religie Simona Indrecan a fost cadrul didactic coordonator.

Prof. Ana Maria Țicărat și prof. Daniela Bot au pregătit elevii pentru dansul pe muzică etno intitulat Hora la români, unde elevi alături de cadrele didactice participante s-au încins într-o frumoasă horă a unirii.

Tot la această activitate, prof. de religie Simona Indrecan a prezentat cu ajutorul videoproiectorului imagini despre viața Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României.

În încheierea activității, toți elevii participanți au primit insigne și cocarde pe care să le poarte cu mândrie la piept.

Doamna director, prof. Lăcrimioara Adina Șipoș, a încurajat și felicitat elevii pentru implicarea și participarea la această activitate, urându-le o mini-vacanță frumoasă alături de familiile lor.

prof. LILIANA CANALAȘ,

prof. ADINA CĂRĂDAN,

CSEI Orizont – Oradea

Sursă imagini: fototeca CSEI Orizont Oradea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s