Punte între generații la Școala Domnească

Școala este etapa principală a vieții noastre. Formează caracterul, ne învață să ne raportăm corect la lumea din jurul nostru. La școală ne găsim primii prieteni adevărați. Școala este locul în care trăim primele bucurii ale victoriei și încercăm să ascundem
lacrimile amare ale înfrângerii. Școala ne învață să depășim dificultățile și să nu ne oprim aici. Întreaga noastră viață este legată de școală. Ne amintim că începem cu primul clopoțel de școală, cu primul buchet pentru primul nostru profesor, cu primii prieteni de școală.

Școala… Totul este acolo pentru prima dată. În fiecare an, la 6 decembrie, la Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș e zi de sărbătoare. Cadrele didactice, elevii, părinții, comunitatea locală îl omagiază împreună pe patronul ei spiritual, Episcopul Nicolae Popoviciu.

Școala și-a deschis porțile în 1968. În anul 1999 a avut loc festivitatea prin care se conferă școlii numele Episcopului Nicolae Popoviciu, promotor al învățăturii și culturii românești în Bihor, slujind cu drag și râvnă țara, credința strămoșească și interesele neamului românesc. De-a lungul anilor, în Școala Domnească și-au desfășurat activitatea profesori amabili și afectuoși, sensibili și atenți, exigenți și înțelepți, cu mare capacitate de muncă și profesionalism.

Trecutul reprezintă seva necesară conturării viitorului. Anul acesta am sărbătorit cea de-a 54-a aniversare a școlii noastre, pe care am intitulat-o sugestiv, Bucuria de a trăi împreună – Punte între generații. Oaspeții au împărtășit bucuria acestui eveniment cu noi: veterani de școală, absolvenți din ani diferiți, profesori și directori care au lucrat la școala noastră.

Manifestarea a fost deschisă de doamna director prof. Daniela Rada și de director adjunct prof. Buhaș Monica. Dascălii, foști și actuali, au intonat Imnul României și Imnul Învățătorului. Evenimentul a continuat cu o slujbă de pomenire a patronului spiritual, Nicolae Popoviciu, oficiată de Părintele protopop Popa Marian Vasile însoțit de preot Straca Dumitru și preot Laslău Eugen.
S-a păstrat un moment de reculegere pentru cei plecați la „Catedra din Deal”. Apoi au luat cuvântul domnul primar al Municipiului Beiuș, Gabriel Cătălin Popa, și domnul Ioan Jimon, fost director al școlii. Printre invitați s-au mai numărat domnul director Ioan Degău, președinta Asociației de Părinți a școlii, Anca Degău, precum și domnul Claudiu Lupău, fost elev al școlii, azi, manager al Spitalului Municipal Beiuș,

S-au acordat Diplome de Excelență pentru cei „în rezervă și retragere”, foști directori, profesori sau învățători, în semn de respect și prețuire pentru excepționala activitate instructiv-educativă desfășurată, rezultatele deosebite ale generațiilor de elevi și contribuția dusă la creșterea calității actului educațional în Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș. A fost un moment emoționant, majoritatea profesorilor actuali i-au avut ca mentori pe cei premiați.

Elevii clasei a IV-a tradițional, coordonați de doamna prof. învățământ primar Bonchiș Marcela, au interpretat cântecul Nu uita că ești român, precum și Sorcova. De asemenea, elevii clasei a V-a Intensiv Engleză au încântat publicul cu câteva colinde în limba engleză, franceză și română. Ei au fost coordonați de doamnele prof. Daniela Rada, Buhaș Monica, Pălcuțiu Mariana și Hele Rodica. Avem alături de noi foști elevi ai școlii, care azi împărtășesc din tainele cunoașterii actualilor elevi: director prof. Rada Daniela, prof. Pălcuțiu Mariana, prof. Barbura Mihaela, prof. Cloanda Florina, prof. Manda Crina, prof. Kovacs Nicoleta, prof. Mladoniczky Edittha, prof. Nistor Florina, prof. Sferle Ioan, secretar Nica Viviana, bibliotecar Bogojel Andrada.

Colectivul de cadre didactice, personalul auxiliar și nedidactic este bine pregătit, se implică cu desăvârșire în procesul instructiv-educativ, sunt oameni dăruiți meseriei, care duc cu mândrie faima și prestigiul școlii noastre, fiind puntea de legătură a ceea ce ne-au lăsat cu credință generațiile de aur ale școlii.

În spatele fiecărui om bogat sau sărac, celebru sau nu, se află un dascăl care ne sculptează caracterul și sufletul!

prof. DANIELA RADA, director

Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș

Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale Nicolae Popoviciu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s