CCD a găzduit un simpozion pentru integrarea persoanelor din grupuri vulnerabile

În prima decadă a lunii trecute, mai exact în 8 decembrie 2022, Casa Corpului Didactic a Județului Bihor a fost gazda unui eveniment inclus în calendarul Planului de Implementare a Strategiei Naţionale de Reintegrare Socială a Persoanelor Private de Libertate.

Miza acestei reuniuni, intitulată Împreună este mai uşor, a constituit-o diseminarea unor modele de bune practici în domeniul reintegrării sociale a persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile – în acest caz, persoane private de libertate aflate în cadrul Penitenciarului Oradea.

Directorul Penitenciarului Oradea, comisar-şef  Ciprian Timiş, împreună cu dna comisar Laura Opriş, director adjunct reintegrare socială, au explicat în constă Strategia Naţională de Reintegrare Socială a Persoanelor  Private de Libertate. Cei prezenți au putut afla care sunt principalele probleme cu care se confruntă penitenciarul, ca și despre fenomenul aglomerării acestuia. Există și probleme de natură medicală, care îi afectează pe deținuții cu cu probleme psihiatrice sau pe cei cu dizabilități.

În ciuda acestora, penitenciarul respectă normele europene stabilite pentru acest sector, iar persoanele încarcerate au parte de educaţie, în perspectiva eliberării. În acest sens, colaborarea dintre instituții este de importanță vitală.

Despre activitățile instructiv-educative desfășurate în cadrul Penitenciarului Oradea au vorbit profesori din cadrul Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont Oradea și de la Liceul Tehnologic Special nr. 1. Dl Dan Mircea, prof. la CSEI Orizont, a prezentat câteva modele de bune practici din Penitenciarul Oradea: „ Noi ne focusam mai mult pe activitățile extra-curriculare. Acestea se realizează pe grupe diferențiate, în funcție de nivelul achizițiilor fiecărui elev. Pe lângă activitățile cuprinse în procesul de învățare, încercăm să utilizam tehnici de autocontrol, de ascultare activă etc. Printre activitățile derulate se numără cele susținute de Ziua Educației, de Ziua Națională, 1 Decembrie, de Crăciun sau de Ziua Culturii Române, marcată în ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu”.

Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean au participat prof. Nicolae Ioan Avram, inspector şcolar general adjunct, și prof. Elena Erdeli, inspector şcolar pentru învățământ special.

Moderatorul întâlnirii, prof. Elena Erdeli, și-a susținut expunerea cu un scurt video legat de importanța educației.

În intervenția sa, directorul instituției–gazdă a reuniunii, prof. dr. Alin Ştefănuţ, a subliniat și acesta importanța colaborării şi rolul important pe care-l joacă fiecare participant la procesul educativ.

Întâlnirea a fost organizată de Inspectoratul Şcolar Bihor, în parteneriat cu Penitenciarul Oradea, Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont Oradea şi Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea.

Parte din aceste informații ne-au fost oferite de dl Nicolae Boduț, profesor la CSEI Orizont, căruia îi mulțumim.

Sursă imagini: fototeca personală Alin Ștefănuț

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s