Lampa lui Aladin sau Cutia Pandorei?

ChatGPT este un model de limbaj dezvoltat de platforma OpenAI, lansat în 30 noiembrie 2022, la care se lucrează – spun autorii lui – din 2015. Acesta permite comunicarea între subiectul uman și computer, prin intermediul unor comenzi introduse sub formă de text natural. ChatGPT a fost antrenat pornind de la o cantitate imensă de text de pe Internet, astfel încât să poată genera răspunsuri coerente la întrebări diverse.

ChatGPT poate fi utilizat pentru multe scopuri, inclusiv în domeniul educației. Profesorii din România l-ar putea folosi pentru a răspunde la întrebări frecvente ale elevilor și pentru a-i ajuta să-și elucideze dileme sau ezitări. De asemenea, ChatGPT poate fi utilizat pentru a genera conținut educațional, cum ar fi rezumate ale lecțiilor sau planuri de lecții.

Pe lângă acestea, poate fi folosit pentru a automatiza anumite sarcini repetitive, cum ar fi evaluarea temelor, sau pentru a genera teste, astfel încât profesorii să poată aloca mai mult timp interacțiunilor scolastice.

Cu toate acestea, este important de reținut că ChatGPT nu poate înlocui rolul profesorului. Modelul poate genera răspunsuri coerente, dar acestea trebuie verificate și validate de către un profesionist în domeniu. De asemenea, ChatGPT nu poate oferi întotdeauna o perspectivă empatică sau personalizată, care sunt atribute importante ale relației profesor – elev.

În concluzie, ChatGPT poate fi un instrument valoros pentru profesorii din România, ajutându-i să-și simplifice munca și să le ofere elevilor o experiență educațională mai bună. Cadrele didactice trebuie să utilizeze însă acest instrument cu prudență și să îl considere un suport, nu un substitut al rolului lor.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s