Comemorarea victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este celebrată pe 27 ianuarie. Acest eveniment de anvergură mondială comemorează în fiecare an victimele Holocaustului, genocidul comis în timpul celui de-al doilea război mondial împotriva evreilor și a multor alte persoane considerate „slabe” și „indezirabile”.

Marcarea acestei zile a fost decisă prin Rezoluția numărul 60/7, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Națiunilor Unite la data de 1 noiembrie 2005. S-a optat pentru data de 27 ianuarie deoarece la 27 ianuarie 1945 armata sovietică a deschis porțile lagărului de concentrare de la Auschwitz, eliberându-i pe supraviețuitori.

Avem datoria morală de a păstra amintirea victimelor Holocaustului, aproximativ 6.000.000 de evrei, 200.000 de romi, 250.000 de persoane cu dizabilităţi şi 9.000 de persoane aparţinând minorităţilor sexuale.

Din Oradea şi judeţul Bihor au fost deportaţi în jur de 30.000 de evrei.

Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255, adoptată la 26 ianuarie 2007, îndeamnă toate statele membre să deruleze programe educative, astfel încât noile generaţii să respingă cu fermitate formele de rasism, violenţă şi antisemitism.

În cadrul acestei zile, la secția Muzeul Orașului Oradea s-a desfășurat acțiunea Ziua Memoriei. Au participat elevii din clasa a VI-a C de la Colegiul Național Onisifor Ghibu, îndrumați de subsemnata, prof. Livia Bucur, și de Mirela Racinschi, studentă, membră într-un proiect pe teme de istorie, originară din Chișinău. Dșoara Racinschi a luat legătura cu Colegiul Ghibu, prin intermediul unui profesor de la Universitatea din Oradea, le-a prezentat copiilor proiectul și i-a provocat să realizeze respectivele machete.

Diana Iancu, muzeograf, le-a vorbit elevilor despre semnificația zilei de 27 ianuarie și despre Comunitatea Evreiască din Oradea. Elevele Patricia Alexa și Lara Cazac au prezentat lucrările realizate în cadrul programului Elie Wiesel Study Tour – Holocaustul prin ochii copiilor.

Ne face plăcere să precizăm că dna Diana Iancu este absolventă a secției Filologie – Engleză Intensiv a CN Ghibu. Domnia-sa ne-a primit întotdeauna vizitele cu deosebită generozitate și solicitudine.

Machetele reprezintă lagărul de la Auschwitz și o scenă din filmul Băiatul cu pijamale în dungi. Totodată, s-a inițiat acțiunea intitulată Valiza speranței, titlu dat de elevii clasei a VI-a C.

„Gândurile noastre de recunoștință se îndreaptă către doamna profesoară Livia Bucur și către domnișoara Mirela Racinschi. Mulțumim elevilor pentru interesul arătat și bagajul de cunoștințe cu care au venit, conștienți fiind că este necesar să ne cunoaștem istoria, pentru ca astfel de orori să nu se mai repete”, se arată într-un comunicat al Muzeului Orașului Oradea.

În luna noiembrie a anului 2021, Plenul Senatului a adoptat un proiect privind introducerea disciplinei şcolare Istoria Evreilor. Holocaustul în planurile-cadru de la liceu și învățământ profesional. Disciplina școlară se include în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul școlar 2023-2024.

„Și, pentru că «a onora» este întotdeauna parte din «a nu uita», începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina Istoria Evreilor. Holocaustul va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”, a reamintit dna Ligia Deca, ministrul Educației, într-o postare pe FB.

prof. LIVIA BUCUR,

director adjunct CN Onisifor Ghibu

Sursă imagini: fototeca personală Livia Bucur

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s