Râvnă, studiu, disciplină. O sută de ani de învățământ teologic orădean

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman” aniversează în acest an centenarul învățământului superior teologic ortodox orădean. Seria evenimentelor omagiale a debutat luni, 30 ianuarie 2023, la Universitatea din Oradea, cu binecuvântarea și în prezența Preasfinției Sale Sofronie.

Ziua de sărbătoare a început cu Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită în capela Facultății de Teologie a Universității din Oradea, urmată de slujba de pomenire închinată ctitorilor, profesorilor și ostenitorilor învățământului teologic ortodox academic orădean. Toți cei prezenți, părinți, profesori, studenți și elevi și onorabili invitați s-au îndreptat spre Aula Magna a Universității din Oradea pentru a participa la Colocviul universitar dedicat Centenarului.

În acest cadru, decanul Facultății de Teologie „Episcop dr. Vasile Coman”, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, a evocat începuturile învățământului universitar teologic ortodox orădean. Academia Teologică Ortodoxă de la Oradea își datorează existența „vrednicului de pomenire Episcop Roman Ciorogariu”, înființarea acestei școli de credință fiind una dintre prioritățile ierarhului.

Academia înființată în anul 1923 a fost prima școală teologică din Ardeal, organizată după modelul cernăuțean. Aceasta s-a distins rapid în peisajul universitar românesc. În anul 1991, prin strădania Episcopului Vasile Coman, a părintelui conf. univ. dr. Dumitru Abrudan și a rectorului de atunci al Universității, prof. univ. dr. Teodor Maghiar, a fost înființată Facultatea de Teologie, care poartă astăzi numele ierarhului ortodox ce i-a fost părinte. De la înființare, facultatea a dat „treizeci de generații de absolvenți, oameni cu responsabilități și importante activități în societate”.

Vicarul eparhial, pr. prof. dr. Valer Rus, directorul Liceului Teologic Ortodox „Roman Ciorogariu” din Oradea, a dat citire mesajelor trimise de ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și ÎPS Laurențiu Strezea, Mitropolitul Ardealului. Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat în mesajul său că momentul sărbătoresc este și „un prilej de recunoștință față de Dumnezeu și față de toți înaintașii care au contribuit la dezvoltarea învățământului teologic bihorean”.

ÎPS Daniel consideră că Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Oradea, continuatoarea academiei ce a luat ființă în anul 1923, are „o solidă activitate didactică și științifică (…) o instituție universitară care este un permanent izvor de cultură și spiritualitate”. ÎPS Laurențiu apreciază că, la momentul înființării sale, academia teologică ortodoxă orădeană „răspundea unei nevoi profunde a vieții spirituale din părțile Bihorului”. De asemenea, Mitropolitul Ardealului a evocat implicarea sa în
reînființarea Facultății de Teologie a Universității din Oradea, apreciind că momentul aniversar „este o ocazie aparte de a reafirma importanța rostului universității în societatea contemporană”.

PS Sofronie, Episcopul ortodox al Oradiei, consideră că „învățământul teologic este parte integrantă a istoriei noastre naționale și culturale, a istoriei continuității și a istoriei spiritualității ortodoxe”. Ierarhul a subliniat că „Facultatea de Teologie ortodoxă face o onoare Universității din Oradea, fiind ctitor al universității de stat din orașul nostru.

Universitatea de stat românească există, în primul rând, datorită înființării, la 1923, a unei instituții de învățământ românesc la Oradea”, a mai spus episcopul. „Facultatea de Teologie ortodoxă a pus și pune umărul, nu cu puține sacrificii, pentru ca binele să strălucească și să triumfe, pentru prosperitatea națiunii noastre”, a mai afirmat PS Sofronie, adăugând că „Facultatea încearcă și izbutește să fie la înălțimea misiunii ei”.

Conf. univ. dr. Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea, cel care a reprezentat conducerea administrativă a instituției la evenimentul festiv, consideră că facultățile de teologie sunt printre puținele locuri în care se mai face educație, în adevăratul sens al cuvântului. „Ne bucurăm, sincer, că există învățământ teologic la Universitatea din Oradea. Le mulțumim, sincer, colegilor teologi care, de-a lungul timpului, au lăsat o parte a sufletului lor aici, în universitate. Sperăm ca tot ceea ce ne învață Biblia să ajungă în sufletele noastre”, a spus conf. univ. dr. Aurel Căuș, în mesajul transmis în numele conducerii instituției.

bsh

Evenimentul din Aula Magna a continuat cu lansarea Medaliei aniversare a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman”, prima personalitate onorată cu această distincție fiind Episcopul Sofronie.

La finalul manifestării, cei prezenți au avut ocazia de a participa la dezvelirea tabloului care imortalizează chipurile primei generații de absolvenți ai facultății de teologie și pe cele ale dascălilor lor. După cum a precizat decanul, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, toate tablourile absolvenților teologi au fost salvate în format digital, urmând ca, în cel mai scurt timp, ele să decoreze holurile Facultății de Teologie „Episcop dr. Vasile Coman” a Universității din Oradea.

Aceste informații ne-au fost oferite cu generozitate de Biroul Comunicare al Universității din Oradea.

Sursă imagini: fototeca Biroului Comunicare al Universității

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s