În urmă cu câteva zile am auzit pentru prima oară de Chat GPT la Știri, însă nu i-am dat prea multă atenție, continuându-mi ziua în mod normal. Însă după ce am auzit în detaliu despre această aplicație AI, am reflectat mai mult la efectele acesteia pe termen lung, în special în domeniul job-urilor care implică în mod obișnuit task-uri pe care Chat GPT le face în câteva secunde, în comparație cu cele făcute de om și neapărat într-un timp mai lung.
Am utilizat și eu această aplicație, am cerut ajutorul lui Chat GPT în a-mi crea un eseu la Istorie, pentru ora în particular.
Iată ce a ieșit:
Evul Mediu în România a fost perioada dintre secolele IX și XV, marcată de formarea statelor medievale și de influența culturală a Bisericii Ortodoxe. În această perioadă, țara noastră a fost dominată de mai multe voievodate și state feudale, fiecare având propriile sale tradiții și culturi.
Statele medievale din România, cum ar fi Muntenia, Moldova și Țara Românească, au avut propriile lor sisteme politice și administrative, cu voievozi puternici și curți importante. Acestea au avut, de asemenea, o legătură strânsă cu Biserica Ortodoxă, care a exercitat o influență majoră asupra vieții religioase și culturale a populației.
În această perioadă, țările noastre au trecut prin mai multe conflicte și războaie cu vecinii lor, inclusiv cu Imperiul Otoman. Desi au fost subjugate de către Imperiu pentru o perioadă lungă de timp, populația și cultura românească au reușit să-și păstreze identitatea și au contribuit la dezvoltarea și consolidarea culturii și spiritualității naționale.
În general, Evul Mediu în România a fost o perioadă importantă în istoria țării noastre, marcată de formarea statelor medievale și de influența Bisericii Ortodoxe. Deși a fost o perioadă tulbure, aceasta a permis țării noastre să se dezvolte și să-și păstreze identitatea culturală și spirituală, contribuind la dezvoltarea și consolidarea culturii naționale.
După redactarea impecabilă a eseului, m-am decis să caut tot felul de subiecte, care mai de care mai bizare și interesante, pentru a vedea cum răspunde aplicația – rețete culinare, probleme casnice, cum ar fi schimbarea unui bec, și multe altele.
În schimb, de fiecare dată când mă apropiam de un subiect mai sensibil, fie o crimă, fie o dispariție, aceasta evita un răspuns, instruit clar să refuze subiecte sensibile.
Este terifiant să vedem unde duce viitorul. Suntem într-o continuă încercare de a ne pune creierul pe pauză, suntem tot mai leneși în fiecare aspect al vietii cotidiene și cred că ar trebui să ne îngrijoreze pe toți apariția unei asemenea aplicații. Nu ar trebui s-o trecem cu vederea și să fim, ca de obicei, indiferenți.
Ar trebui să ne gândim că, din momentul apariției aplicației Chat GPT, orice scriere personală devine nulă. Orice poate fi copiat, ba chiar îmbunătățit.
Iar dacă asta nu te îngrijorează, ești cetățeanul perfect!
ALESIA GAVRIȘ,
clasa a XII-a, CN Onisifor Ghibu
Sursă imagine: fototeca personală Alesia Gavriș