ChatGPT acceptat la bacalaureat în Marea Britanie

Instituția Bacalaureatului Internațional din Marea Britanie (IB) permite utilizarea aplicației ChatGPT în eseuri, informațiile generate de aceasta trebuind să fie recunoscute ca orice alte surse utilizate în lucrări, potrivit The Guardian.

IB a confirmat că elevii pot include conținut produs de ChatGPT în eseurile lor, dar numai dacă recunosc în mod explicit sursa. Perspectiva utilizării fără discernământ a ChatGPT a alarmat lumea academică, dar oficiali ai IB au declarat că chatbot-ul ar trebui acceptat ca fiind „o oportunitate extraordinară”.

În ciuda faptului că profesorii și cadrele universitare își exprimă îngrijorarea cu privire la potențialul de plagiat, IB a lăudat aplicația de inteligență artificială, descriind-o ca fiind un instrument valoros pentru studenți. Matt Glanville, șeful Departamentului de Evaluare al IB, a subliniat că fragmentele obținute cu ajutorul ChatGPT trebuie însă atribuite, așa cum se procedează cu orice altă sursă, adăugând că scrierea eseurilor va ajunge să capete un rol tot mai mic în viitor, pe măsură ce instrumentele de tipul ChatGPT iau amploare: „Delimitarea clară dintre utilizarea ChatGPT și furnizarea de lucrări originale este exact aceeași cu utilizarea ideilor preluate de la alte persoane sau de pe Internet. Ca și în cazul oricărui citat sau material preluat dintr-o sursă, acesta trebuie să fie atribuit în cadrul textului și descris ca atare în bibliografie. Scrierea eseurilor este profund afectată de apariția noii tehnologii și nu există nicio îndoială că va avea mult mai puțină importanță în viitor.”

Platforma ChatGPT s-a lansat în versiune de uz public în noiembrie anul trecut, iar de atunci are o audiență care crește vertiginos, dată fiind capacitatea sa de a genera la comandă texte plauzibile, inclusiv eseuri pe diverse teme. ChatGPT a fost dezvoltat de OpenAI, o companie cu sediul în San Francisco, susținută de Microsoft. Microsoft a integrat tehnologia OpenAI în motorul său de căutare Bing, iar Google a anunțat crearea propriului său chatbot, Bard, încă nelansat public.

Matt Glanville a adăugat: „Când inteligența artificială poate produce un eseu prin simpla apăsare a unui buton, avem nevoie ca elevii noștri să stăpânească alte abilități, cum ar fi aprecierea calității unui eseu, dacă acesta e sau nu la subiect, dacă folosește date subiective sau dacă este lipsit de creativitate. Acestea vor fi abilități mult mai importante decât scrierea unui eseu, așa că descriptorii de evaluare pe care îi stabilim vor trebui să reflecte acest lucru.”

Bacalaureatul Internațional este un examen la care se înscriu anual mii de absolvenți în Marea Britanie, din peste 120 de școli.

Sursă imagine: forbes.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s