Liceul Unirea Ștei: Sănătate în bucate  

SchoolBit vă prezintă în serial proiectele câștigătoare la cea mai recentă ediție a programului Fondul Științescu. prin care zece asociații și instituții de învățământ din Bihor au obținut finanțare, pentru a-și implementa proiecte de știință.

Asociaţia de Părinţi a Liceului Tehnologic Unirea Ştei a înscris proiectul Sănătate în bucate. Echipa de proiect va amenaja un laborator pentru prepararea de produse alimentare sănătoase destinat elevilor din liceu. Tinerii vor face experimente de laborator prin care vor înțelege cum se prepară produsele alimentare sănătoase. Buget: 10.008 lei

Liceul Tehnologic Unirea Ştei este la a treia experienţă în programul Ştiinţescu. Am învăţat din proiectele anterioare că activităţile practice şi experimentale stârnesc interesul elevilor şi că pasiunea pentru ştiinţe se poate cultiva cu ajutorul mentorilor dedicaţi găsirii unor contexte favorabile în acest sens.

Anul acesta, sub coordonarea doamnei profesor Simona Dragomir, ne orientăm către sănătate: proiectul Sănătate în bucate urmăreşte creşterea nivelului de competenţă profesională prin activităţi experimentale, interdisciplinare formale şi non-formale ale elevilor din ciclul liceal şi şcoala profesională, în principal de la profilurile şi specializările Brutar-patiser-preparator produse făinoase, Tehnician în industria alimentară, Comerciant-vânzător, Tehnician în activități economice.

Proiectul nostru îşi propune să cultive ideea de alimentaţie sănătoasă şi în domeniul panificaţiei, să le dea elevilor oportunitatea de a învăţa, teoretic şi practic, cum să reducă cantitatea de zahăr şi grăsimi din produse şi să nu folosească aditivi în realizarea produselor de panificaţie, cum să înlocuiască zahărul și alte materii prime cu alte alternative mai sănătoase. O parte din produsele alimentare realizate de elevi vor fi destinate persoanelor cu nevoi alimentare speciale (hipertensiune arterială, intoleranţă la gluten, intoleranță la lactoză, diabet, obezitate etc). Elevii vor încerca să găsească soluții, să modifice rețete, să creeze unele noi pentru a da posibilitatea persoanelor care suferă de diferite afecțiuni să consume pâine și produse de panificație fără a le pune în pericol sănătatea sau să le agraveze afecțiunile. Vor experimenta felul în care diferite aspecte din procesul tehnologic influenţează rezultatul final, dar şi efectul asupra organismului uman: ingredientele şi felul lor (de exemplu făină albă, făină neagră; zahăr alb, îndulcitori naturali sau sintetici etc.), fermentaţia lactică versus fermentaţia alcoolică, reducerea sau creşterea timpului de dospire, respectiv de coacere a preparatelor alimentare.

Elevii de la specializările din domeniul economic vor putea să îi motiveze pe elevii de la specializările din domeniul industrie alimentară să își deschidă o afacere în domeniu, iar împreună vor contribui la succesul unei iniţiative care nu a mai existat până acum în comunitatea nostră.

Activităţile desfăşurate vor cuprinde:

  • Activități de documentare-informare a elevilor:  deoarece nu toți elevii provin de la aceeași specializare, iar cunoștințele lor sunt diferite, se vor realiza activități de informare și de conștientizare legate de adoptarea unei atitudini responsabile în ceea ce priveşte alimentația sănătoasă dar și modul în care pot fi înlocuite unele materii prime cu altele mai sănătoase în vederea obținerii de produse de panificație mai sigure pentru sănătatea consumatorului, în special pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni sau intoleranţe alimentare;
  • Stagii de pregătire practică, activităţi practice și ateliere de creație: realizarea de produse de panificaţie, patiserie şi produse făinoase mai sănătoase;
  • Studiu experimental privind influența tipului de fermentație și al duratei de fermentare asupra calității pâinii și asupra organismului uman;
  • Vizite de studiu și întâlniri cu specialiști din domeniu;
  • Concurs de creaţie produse de patiserie;
  • Realizarea unei broşuri în format electronic cu reţetele create şi utilizate pe perioada desfăşurării activităţilor.

Cu finanţarea primită prin Fondul Ştiinţescu se va dota un laborator de industrie alimentară al şcolii cu aparate şi instrumente noi, moderne şi se vor achiziţiona materiile prime necesare realizării activităţilor. Elevii sunt încurajaţi să vină cu ideile lor, să lucreze în echipe unde să îşi asume roluri şi sarcini şi să integreze în activităţile lor ce învaţă cu ocazia implicării în activităţile acestui proiect.

DIANA PANDA,

responsabil comunicare și diseminare în cadrul proiectului

Activități în cadrul stagiului de practică al unei clase de profil. Sursă imagini: fototeca personală Diana Panda

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s