Școala Altfel la Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu, ediția 2023

Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș, a derulat în perioada 27 februarie – 3 martie 2023, Programul Național Școala Altfel. Scopul programului este acela de a implica elevii, dar şi cadrele didactice, în activităţi de educaţie nonformală, care să răspundă intereselor tuturor şi care să le evidenţieze, în final, talentele şi capacităţile în diferite domenii.

Astfel, pe parcursul unei săptămâni, elevii nu au susținut cursuri, dar au participat la o serie de activităţi extracurriculare și extraşcolare propuse de părinţi, elevi şi cadre didactice. Acestea au fost menite să stârnească curiozitatea elevilor, să le îmbogățească cunoștințele, să-i provoace să caute răspunsuri prin joc și joacă, prin învățare interactivă, multidisciplinară și prin experiment.

Aceștia au desfășurat activități atractive, instructiv-educative cu o tematică variată. Pornind de la proverbul Meseria e brățară de aur, elevii descoperit tainele fiecărei meserii, prin vizitarea secției de poliție, pompieri, o farmacie, SC Divingarden, Fabrica de Ciocolată, fiecare domeniu având rolul lui bine stabilit în societate.

S-au desfășurat activităţi culturale, tehnico-ştiinţifice, sportive, de voluntariat, educaţie ecologică, protecţia mediului, prevenirea incendiilor, dar și Educație pentru sănătate, desfășurată de domnul doctor Vlad Cristian Deac de la Oradea.

Elevii s-au întrecut în prepararea unor gustări haioase, dar foarte delicioase.

În parteneriat cu Banca Națională a României, Agenția Bihor, s-au desfășurat activități interesante de Educație Financiară – având titlul Să vorbim despre bani și bănci. Prezentarea pe videoproiector a unor materiale informative de Educaţie rutieră a fost
susținută în parteneriat cu Poliția Municipiului Beiuș. Elevii din clasele a VIII-a au vizitat liceele beiușene, dar au fost organizate și excursii la Oradea și Timișoara.

Jandarmii bihoreni au oferit elevilor o zi de neuitat, prin prezența lor în curtea școlii, unde copiii au fost informați despre meseria de jandarm și au putut testa materialele utilizate în misiunile acestora. A fost veselie și voie bună în momentul în care elevii au fost plimbați cu autospecialele Jandarmeriei cu sirenele pornite.

De asemenea elevii școlii noastre au vizitat Muzeului Municipal Beiuș, pentru a cunoaște mai bine istoria și tradițiile noastre strămoșești, pentru a-i ajuta să aprecieze autenticul și sentimentul de apartenență la un neam cu trecut valoros.

Am avut bucuria ca, vineri, elevii clasei pregătitoare Step-by-Step să sărbătorească 100 zile de școală. Le-au fost alături părinții și bunicii care au urmărit cu încântare și interes lucrările realizate cu dăruire de aceștia prin care și-au dovedit creativitatea și dibăcia.

Tot în această săptămână, școala noastră a organizat etapa județeană a concursului național Regemondo și ne-am îmbogățit baza materială cu două xerox-uri donate de Asociația Ateliere fără Frontiere.

În urma derulării programului Școala Altfel, elevii au fost puși în contact direct sau indirect cu valori reale, autentice, tradiționale și moderne din cultura poporului român, și-au format reprezentări corecte care le-au sporit bagajul de cunoștințe generale sau specifice unor discipline de studiu: limba română, limbi străine, istorie, geografie, religie, folclor sau artă.

De asemenea, elevii și-au îmbunătățit competențele de comunicare și de relaționare interpersonală, lucrând în echipă, dezvoltând comportamente adecvate, civilizate. Părinții implicați în activități au avut prilejul să colaboreze cu elevii, cadrele didactice, funcționarii publici ai comunității. Ei și-au valorificat experiența personală îndrumând elevii, au înțeles mai bine problemele școlii și importanța unei bune comunicări, colaborări între comunitate și instituțiile comunității, precum și necesitatea sprijinirii acțiunilor școlii.

O experiență binevenită în care elevii au îmbinat distracția cu învățarea și cu dezvoltarea personală, toate acestea contribuind la îmbunătățirea activității școlii și a rezultatelor școlare, dar și la creșterea prestigiului școlii în comunitate.

Felicitări tuturor pentru competenţă, pentru calitatea aplicațiilor practice și a informațiilor oferite, într-o manieră profesionistă!

prof. DANIELA RADA,

director Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș

Sursă imagini: fototeca personală Daniela Rada

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s