Ziua Femeii cu instrumente muzicale din materiale reciclabile și nu numai

Ca o noutate, în acest an școlar apare Săptămâna Verde. La Școala Gimnazială Avram Iancu din Oradea, programul s-a nimerit să includă ziua de 8 Martie. Pentru aceasta, prof. de muzică a făcut din timp pregătiri, planificând cu diriginții clasei a VI-a ceva interdisciplinar.

Și diriginții claselor IX-X de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr au fost deschiși la inițiativa prof. de muzică să marcheze ziua de 8 Martie prin interdisciplinaritate.

Apelând la cunoștințele de religie, știm și – cu toți cei implicați în activitatea descrisă aici – credem că Dumnezeu a creat o femeie perfectă. De atunci au trecut mulți ani și, așa cum la școlile menționate s-a putut auzi cântând în trad. Toate femeile sunt frumoase, în ciuda faptului că una e brunetă, alta blondă, tocmai în aceasta constă frumusețea unei femei, că este specială. Precum florile în grădină sunt diverse și totuși frumoase, așa, dacă stăm să analizăm caracteristicile unei femei în comparație cu alta, putem vedea cum ele poartă ceva unicat de frumusețe. La unele femei ne izbește privirea frumusețea exterioară, pe când la altele, doar petrecând mai mult timp cu persoana respectivă, iese la iveală o frumusețe interioară. Și ce bine este dacă cele două, frumusețea exterioară se îmbină cu cea interioară, că altfel, femeia-bibelou care deschide gura își dezvăluie sărăcia sufletului, ba chiar lipsa de educație morală.

Implicarea Limbii și literaturii române prin poezii de 8 mMrtie dedicate de către profesorii bărbați colegelor profesoare este deja o tradiție în familia lăzăristă, care an de an păstrată în sertarul profesoarelor, aduce câteodată o notă de optimism, când pe lângă dosarele pline cu materiale educative, cândva, pe parcursul anului școlar, se dă din întâmplare peste slovele măiestre adresate lor cu mare drag.

Educația pentru prevenirea schimbărilor climatice şi protejarea mediului din cadrul programului Săptămâna Verde are în vedere activităţi educaționale care contribuie la dezvoltarea competențelor elevilor de investigare inter- şi transdisciplinară a realităţii înconjurătoare şi formarea unor comportamente responsabile faţă de mediul înconjurător. Pentru dezvoltarea capacității de a înțelege schimbările climatice în context global, sistemic, elevii au fost educați în ce privește exploatarea iresponsabilă a resurselor naturale, poluarea, risipa alimentară, managementul deșeurilor etc.

În vederea atingerii obiectivelor educaționale propuse în cadrul programului Săptămâna Verde, am venit cu ideea să oferim un context semnificativ de experimentare în care elevii să fie încurajați să își manifeste creativitatea și să îmbine, într-un mod atractiv, teoria cu aplicațiile acesteia în viața cotidiană. Clasele implicate, sub directa subordonare a prof. de muzică, au planificat ca în ateliere de lucru, împărțiți pe grupe, să realizeze instrumente muzicale din materiale reciclabile (interdisciplinaritate ed. muzicală –
ed. plastică – ed. civică – ed. tehnologică) cu care ar putea felicita în mod inedit de Ziua Femeii, după preferințe: mama, bunica, sora, profesoara sau antrenoarea.

În urma implicării cu entuziasm a elevilor, în sala de clasă s-au cântat cântece pentru femeia iubită și s-a realizat un videoclip cu imaginile instrumentelor muzicale din materialele reciclabile utilizate, care urma să fie distribuită pe rețelele de socializare, ca promovare a activității. Astfel, s-a realizat și interdisciplinaritatea utilizând TIC.

Femeia este frumoasă, dacă te implici să o faci frumoasă, dăruindu-i o vorbă bună, un cântec duios, atenție din timpul tău prețios și pe deasupra, tot ce-ți imaginezi că ar putea să-i fie de folos. Și dacă se întâmplă ca totuși, cumva, să nu găsești frumusețea feminină așteptată, cere lui Dumnezeu să-ți schimbe inima, să o descoperi. Poate o viață întreagă te vei bucura, dacă o vei
găsi!

prof. BONDAR ZITA

Artwork: Bondar Zita

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s