Săptămâna Școala Altfel din perioada 6-10 martie 2023 de la Școala Gimnazială Georgiu Popa din Câmpani a fost una foarte fructuoasă din punct de vedere literar.
Astfel, pentru început, elevii s-au bucurat de un atelier de lectură care a avut ca titlu Mama, primăvara sufletului meu. Locația a fost una desoebită, și anume Biblioteca Orășănească din Ștei, unde majoritatea elevilor noștri au pășit pentru întâia oară. Ei au fost întâmpinați cu mare drag de doamna bibliotecară, Nicoleta Bokocki, care le-a prezentat întreaga sală, făcându-le un tur complet al acesteia.
Aici, elevii s-au delectat cu versuri extraordinare din poezii precum Tu iarbă, tot ai mamă?, Mi-e dor de tine, mamă de Grigore Vieru, Mama de Panait Cerna, Mama de Valentin Ilisoi. Versurile au fost recitate de cadrele didactice coordonatoare, Boldor Alexandra și Lucuța Denisa, toate punând în valoare iubirea și prețuirea mamelor, accentuând tema cercului. Apoi fiecare și-a ales versurile ce le-au plăcut cel mai mult și le-au recitat în fața celorlalți, trăind emoții puternice.
În continuare, cele două povești prezentate, Inima de mamă și Un înger blând, au emoționat întregulâ auditoriu. În aceeași atmosferă sentimentală, elevii s-au întrecut în măiestrie, așternând pe hârtie cele mai calde gânduri pentru mămicile lor. Creațiile au fost citite cu mari emoții, iar în final toți copiii au fost răsplătiți de către Biblioteca Orășănească și Primăria Orașului Ștei cu câte o felicitare lucrată manual cu mare măiestrie și diplome. Elevii au fost foarte încântați de activitate și și-au exprimat dorința de a reveni și altă dată la bibliotecă pentru astfel de activități.
A doua activitate a reprezentat-o Cercul de lectură „Slova de foc”, devenit o tradiție de mulți ani în școala noastră. La această activitate elevii s-au delectat, pentru început, tot cu texte lirice, dar tema a fost primăvara. Soarele a fost în asentimentul nostru și pe întreaga durată a activității și-a trimis razele, încă slabe și palide, pentru a ne ajuta să trăim și să simțim versurile recitate de către participanți. Și, pentru ca primăvara să-și facă simțită prezența pe deplin, elevii au realizat creații în versuri și le-au scris pe ghiocei, fluturași, buburuze și floricele, rugând-o pe doamna Primăvară să se instaleze pe deplin.




Creațiile au fost citite și cele mai bune dintre ele vor fi trimise la diferite concursuri de creație literară.
Activitatea s-a finalizat cu jocul literar „Eu scriu nu vers, fiecare scrie un vers”. Subsemnata, Alexandra Boldor, a scris primul vers, apoi fiecare elev a trebuit să scrie câte un vers continuând versul de dinainte. Astfel, toții participanții au devenit un tot unitar ca autor colectiv al unei creații minunate care a fost recitată cu mare bucurie în fața tuturor.
Coordonatoarea activității a fost sprjinită de către doamnele profesoare Ciotea Andreea și Bogan Aurelia.
Săptâmâna s-a încheiat într-un mod practic cu o excursie la Oradea, unde elevii au descoperit multe informații interesante și folositoare la Muzeul Țării Crișurilor, apoi s-au delectal la un film minunat la Cinema Palace în Lotus Center.
Ca ziua să fie perfectă până la capăt, elevii au avut parte de o surpriză din partea cadrelor didactice organizatoare (Alexandra Boldor, Lucuța Denisa și Dan Ramona). Ei au avut parte de o vizită la Centrul de Echitație Băile Felix, unde au fost întâmpinați de cai minunați pe care i-au putut mângăia și i-au putut
călări în jurul manejului.










Pentru a conchide, putem să afirmăm, precum Pericles, că „nu există fericire fără libertate, nici libertate fără curaj”. Noi am avut curajul, în această săptămână, să fim cu adevărat „altfel” și să ne deschidem spre alte și noi orizonturi, libertăți, fericiri și năzuințe.
prof. ALEXANDRA BOLDOR,
Școala Gimnazială Georgiu Popa
Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale Georgiu Popa