Colegiul Național Mihai Eminescu Oradea: Povești de succes

SchoolBit vă prezintă în serial proiectele câștigătoare la cea mai recentă ediție a programului Fondul Științescu. prin care zece asociații și instituții de învățământ din Bihor au obținut finanțare, pentru a-și implementa proiecte de știință.

Grupul de inițiativă Caravana Modus format din liceeni de la Colegiul Național Mihai Eminescu va face robotică, programare și proiectare 3D cu copiii de gimnaziu din mediul rural. Copiii vor avea acces la kit-uri care să faciliteze procesul de învățare. Buget: 8.190 lei

Proiectele Caravana Modus și Elixir pentru sănătate sunt câștigătoare în cadrul celei mai recente ediții a programului Fondul Științescu Oradea. Proiectul Caravana Modus a obținut o finanțare în valoare de 8.190 RON, iar proiectul Elixir o finanțare în valoare de 8.000 RON.

Finanțările au fost câștigate în urma unei aplicații înscrise la Fondul Științescu Oradea, unul dintre programele Fundației Comunitare Oradea, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România și de Romanian-American Foundation, realizat în Bihor cu sprijinul sponsorului principal Accesa.

Au contribuit la a face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor și următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.

Elevul mentor Simoc David, din clasa a XII-a F, profil matematică-informatică, intensiv informatică și membru al echipei de robotică Modus Vivendi, ne povestește care este parcursul proiectului Caravana Modus: „Noi suntem echipa de robotică a Colegiului Național Mihai Eminescu Oradea, Modus Vivendi, echipă participantă în cadrul concursului internațional de robotică First Tech Challenge. Robotica a ajuns să fie pentru noi un nou mod de a trăi, reușind cu ajutorul ei să ne dezvoltăm pe diferite planuri ale domeniului STEAM (Sience, Technology, Engeneering, Arts, Mathematics) și dorim să promovăm acest stil de viață, în care fiecare să aibă posibilitatea de a cunoște acest domeniu infinit, știința, într-un mod cât mai interactiv.

Astfel, echipa noastră, cu ajutorul mentorilor Amelia Stoian, Daniel Erzse, István Nagy și a conducerii colegiului nostru, reprezentată de doamna director Muntean Livia, precum și a contabilului Asociaţiei de Părinţi Eminesciana, doamna Bonaţiu Mihaela, a dat startul proiectului Caravana Modus.

Această caravană, spre deosebire de proiectele anterioare care au promovat educația STEM în comunitatea noastră, vine cu o schimbare, deoarece ne-am dorit să oferim mai multe șanse elevilor din mediul rural.

Proiectul constă într-o serie de întâlniri fizice în cadrul cărora sunt ținute ateliere organizate de către echipa noastră pentru elevii celor trei școli partenere: Școala Gimnazială Nr. 2 Livada de Bihor, Școala Gimnazială Nr. 1 Husasău de Tinca, Școala Gimnazială Nr. 2 Talpoș. În cadrul acestor întâlniri, elevii au acces la resurse materiale inovative, kituri de robotică, imprimante 3D, învață să folosească programe de proiectare 3D și acumulează bazele în domeniul programării. De asemenea, elevii ne vor putea vizita colegiul, inclusiv sala de lucru a echipei Modus Vivendi, unde vor putea vedea robotul construit de către noi, dar și alte lucruri interesante.

Proiectul este în desfășurare și au avut loc deja cinci astfel de ateliere, împărțite în două categorii: un atelier de modelare și proiectare 3D și unul despre utilizarea și programarea plăcuțelor Micro:Bit. Elevii sunt încurajați să pună cât mai multe întrebări pe parcursul acestor întâlniri, pentru a-i putea ajuta, dar și pentru că dorim să îi provocăm să își dezvolte spiritul creativ, având oportunitatea de a lucra singuri cu ajutorul programelor și kit-urilor prezentate.

Activitățile desfășurate în cadrul proiectului cuprind:

– informarea elevilor asupra obiectivelor caravanei din care aceștia fac parte, pentru a înțelege cât mai bine scopul acestor întâlniri, precum și modul de desfășurare al atelierelor;

– stagii de pregătire în care le prezentăm cât mai detaliat elevilor programele în care lucrăm și funcțiile acestora, precum Onshape pentru proiectare 3D și Microsoft MakeCode pentru programarea plăcuțelor Micro:Bit;

– stadiu experimental, elevii lucrând pe cont propriu, unde iși pot dezvolta imaginația și abilitățile practice, atât când vine vorba de modelarea unui obiect 3D, cât și la realizarea diferitelor jocuri sau programe cu ajutorul kit-urilor Micro:Bit;

– organizarea unei festivități de încheiere a proiectului unde vor fi invitați elevii participanți, alături de profesorii lor coordonatori.

Cu finanțarea primită prin Fondul Științescu Oradea vom dona școlilor partenere kit-urile de robotică Micro:Bit, pentru ca elevii acestor școli să poată continua să își dezvolte cunoștințele. Sperăm că inițiativa noastră să îi motiveze să continue să își dezvolte abilitățile tehnice, să lucreze în echipă și nu în ultimul rând, îi așteptăm cu mult drag să ni se alăture colectivului de elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu.

DAVID SIMOC, elev mentor

AMELIA STOIAN, RAMONA MAGHIAR, coordonatori

ÎNTR-UN MATERIAL URMĂTOR VĂ VOM PREZENTA PROIECTUL ELIXIR pentru sănătate AL Colegiului național MIHAI EMINESCU, BENEFICIAR ȘI ACESTA AL UNEI FINANȚĂRI PRIN FONDUL ȘTIINȚESCU.

Sursă imagini: fototeca CN MIhai Eminescu, Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s