SchoolBit vă prezintă în serial proiectele câștigătoare la cea mai recentă ediție a programului Fondul Științescu. prin care zece asociații și instituții de învățământ din Bihor au obținut finanțare, pentru a-și implementa proiecte de știință.
Asociația Părinților de la Școala Gimnazială nr. 16 Oradea a propus proiectul ASTRO16, prin care va amenaja un laborator de astronomie pentru elevii din ciclul gimnazial al școlii.
Buget: 11.291 lei.
Majoritatea elevilor nu au iniţial nici cunoştinţe şi nici deprinderi elementare de astronomie, datorită neglijării acestui domeniu în învățământul românesc. De aceea, pentru a satisface setea de cunoaştere pe care o manifestă elevii în legătură cu universul, cum s-au format stelele şi planetele, cum arată cerul, mișcarea planetelor în sistemul solar, etc. proiectul își propune amenajarea unui laborator de astronomie. Pentru că în şcoala noastră sunt elevi cu reale aptitudini pentru ştiinţele exacte şi pentru că mulţi dintre absolvenţii noştri se îndreaptă spre licee cu profil real şi ştiinţe ale naturii, acest proiect este perfect pentru a lărgi orizontul de
cunoaştere al acestor elevi.
Pentru susţinerea acestei activități, şcoala dispune de sală de calculatoare legate la internet, laptop şi proiector pentru activităţile propuse, dar nu dispune de resurse specifice observațiilor și experimentelor astronomice, precum: telescop, enciclopedii, materiale auxiliare pentru realizarea unor machete sau instrumente.
Astfel, cu ajutorul acestei finanțări, intenționăm să dotăm o sală de clasă cu:
– telescop Dobson Skywatcher Skyliner 254/1200 Pyrex pentru observații astronomice, întrucât acesta este excelent și pentru observații Lunare și planetare: într-o noapte cu aer calm observăm detalii senzaționale de pe suprafața planetelor și a Lunii. La măriri mari putem observa fără probleme chiar și diviziunea Encke pe inelele planetei Saturn
– machetă a sistemului solar
– glob pământesc
– cadran solar
– planisfere
– cărți de specialitate, enciclopedii
– materiale pentru realizarea propriilor instrumente astronomice (jurnalul lunii, planisferă, cadran pistol, sistemul solar, ceas solar etc.)
Scopul acestui proiect este ca prin utilizarea instrumentelor de care dispunem, elevii să conștientizeze legătura dintre teorie și practică, să descopere prin intermediul experimentelor efectuate și a aparaturii folosite funcțiile, structura dar și importanța cunoașterii spațiului cosmic care ne înconjoară. Aceste noi abordări le dezvoltă elevilor imaginația, creativitatea, gândirea critică, le dă încredere în forțele proprii, iar ceea ce descoperă ei ramâne și este de durată.



Fotografii din anul școlar 2021-2022, în care elevii utilizează cadranul-pistol, instrument de măsurat unghiurile, și tabla smart, împreună cu microscopul. Sursă imagini: fototeca personală Camelia Rusu
Intrând în contact cu elemente de ştiinţă, tehnologie, fizică, matematică, într-o prezentare aplicată şi cu accent ludic, în care arta poate fi o formă extrem de utilă pentru a media această cunoaştere umană, copilului încurajat să experimenteze, să observe şi să cerceteze i se va forma o dependenţă pozitivă pentru curiozitate.
În plus, fiind pus mereu în contexte noi, într-o prezentare adaptată vârstei, copilul va putea sesiza oportunităţile şi limitele ştiinţei, va putea înţelege şi interpreta acţiuni prin prisma efectelor lor pozitive sau negative şi, de la un anumit nivel, va dori să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă la nivel personal sau ale comunităţii.
CAMELIA-ȘTEFANIA RUSU,
coordonator proiect
Foto generic: free stock picture