Soluțiile FNP pentru combaterea traficului de droguri în școală

Printr-un comunicat de presă, Federația Națională a Părinților – EDUPART solicită măsuri urgente pentru combaterea consumului și traficului de droguri în rândul tinerilor.

Solicitarea apare pe fondul acțiunilor desfășurate de DIICOT privind instrumentarea unui dosar  având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc în care sunt anchetați inclusiv elevi de liceu acuzați de trafic de droguri în unități de învățământ.

Consumul de droguri a luat o amploare alarmantă, vârsta consumatorilor scăzând foarte mult în ultimii ani, concomitent cu creșterea numărului acestora din rândul adolescenților, iar pentru combaterea  acestui  fenomen este nevoie de eforturi concertate din partea întregii societăți.

Autoritățile locale și naționale cu atribuții de prevenție și supraveghere pentru consumul și traficul de droguri trebuie să conștientizeze amploarea fenomenului, gravitatea situației în care s-a ajuns și să întreprindă măsuri imediate. Considerăm că este necesar ca Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională Antidrog să își regândească sistemul de combatere, prevenție, intervenție și consiliere, astfel încât acțiunile întreprinse în acest scop să fie vizibile și să aibă efectul scontat.

Este extrem de importantă demararea unei ample campanii de informare și educare a familiilor pentru ca acestea să cunoască și să înțeleagă motivele care determină un copil să consume droguri (de la curiozitate, teribilism și până la modul prin care ei încearcă să facă față unor probleme personale sau sociale), să recunoască semnele care indică consumul de droguri, să fie pregătiți să gestioneze o astfel de situație și să ofere suport emoțional pentru copiii/tinerii consumatori.

Intervenția cât mai timpurie, la primele semne ale consumului de droguri, este primordială pentru a preveni dependența. Părinții și copiii trebuie încurajați să comunice, să discute deschis acest subiect, să nu se ascundă de teama stigmatizării și să ceară sprijin specializat.

O componentă principală a măsurilor de prevenție a consumului de droguri este desfășurarea de activități care să promoveze un stil de viață sănătos, care să ofere alternative pozitive pentru petrecerea timpului liber al copiilor, precum activitățile sportive, artistice sau de voluntariat.

În același timp, este nevoie să fie implementat un sistem de servicii medicale adresate consumatorilor minori prin înființarea unor centre de tratament pentru minori, consideră EDUPART.

Pentru a reuși toate acestea este nevoie de eforturi conjugate, de implicarea și conlucrarea  tuturor instituțiilor de resort, autorități locale și naționale, unități de învățământ, precum și organizații non-guvernamentale, care se ocupă de prevenirea consumului de droguri și tratarea dependenței. Aceste instituții pot fi partenere importante în eforturile de prevenire și combatere a consumului de droguri, prin furnizarea de programe educaționale, terapii, consiliere pentru copii și părinți.

EDUPART apreciază că numai printr-un efort comun – familie, școală, societate, autorități – și o abordare coordonată a acțiunilor noaste putem contribui la protejarea sănătății și siguranța copiilor noștri.

Free stock picture

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s