Despre frica de a nu pierde trenul

Evaluare națională, admitere la liceu, bacalaureat, admitere la facultate, admitere la master, admitere la doctorat – toate sunt niște praguri decisive pentru soarta viitoare a fiecărui elev, ce se succed în cascade, fiind nevoie de ele pentru a hrăni nevoia de a face față sistemului educațional. Din păcate, orice eșec al acestor examene este catalogat ca rebut, având urmări ca atare.

În învățământul românesc, există o părere adânc înrădăcinată, și anume că parcursul educațional este obligat să fie marcat de aceste praguri.

Păcat că nimeni nu se gândește la alternativa pe bază de opțiune! Așa ar putea mai mulți să ajungă acolo unde își doresc. Cât timp ne ghidăm pe selecție, și nu pe capacitatea de a motiva elevii să învețe, nu cred că vom diminua presiunea care apasă pe umerii elevilor în timpul acelor examene, deoarece în continuare stagnăm după vechile forme de a separa elevii pe baza acelor examene fără vreun rost.

Câștigătorii acestor examene nu sunt neapărat și întotdeauna „cei mai buni”. „Cei mai buni” sunt „cei mai bine pregătiți”. Iar „cei mai pregatiți” sunt cei care își permit ore suplimentare! Ore pe care nu toți părinții își permit să le plătească.

N-ar fi mai bine să scutim elevii și părinții de stresul imens al acestor examene și de frica de „a nu pierde trenul din stație”? Oare nu i-am putea descoperi talentele prin alte metode? E nevoie de acele examene echivalente cu un test ADN?

După părerea mea, examenele ar trebui să fie mai variate, specifice pasiunilor fiecărui elev, astfel încât să nu fie testate numai abilitățile intelectuale, ci și cele practice, pentru ca tinerii se ofere societății tot ce au ei mai bun.

Elevul nu învață pentru că „trebuie”! În acest proces de învățare sunt implicați și factori precum gândirea, voința, motivația și nivelul de inteligență. Nu putem judeca un elev după notele din clasă sau de la examene. Învingător e cel care crede în sine chiar și când pierde, nu cel care a luat nota cea mai mare. „Coronița” o va primi cel care știe să se ridice de jos, cel care nu se dă bătut când dă de greu. 

Notele de la examene nu contează! Notele de la examene nu reflectă cine suntem cu adevărat! N-avem cum să fim toți geniali, dar ne putem remarca într-un domeniu aparte! Eu cred – și știu – că fiecare om are locul și drumul lui în viață. Suntem diferiți și de aceea lumea e atât de frumoasă!

În loc să judecăm după notele de la examen, trebuie să învațăm lecția încrederii în sine. Astfel vom fi împăcați cu noi înșine și vom fi fericiți cu ceea ce putem și cu ceea ce suntem!

ANDREA BEATRIX PODARU,

clasa a XII-a, Filologie-Jurnalism, CN Onisifor Ghibu

Sursă portret Andrea Beatrix Podaru: fototeca personală

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s