Laborator nou și Masterat în traducere și comunicare profesională la Litere

Consecventă proiectului de a moderniza baza materială a instituției și de a pune la dispoziția tinerilor noi programe de studii, Universitatea din Oradea are noi laboratoare de specialitate, dedicate cursurilor practice de limbi străine și de traducere, la Facultatea de Litere a Universității.

Conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decana facultății, spune că cele două laboratoare digitalizate fac deja parte din rutina activităților cotidiene ale studenților de la Litere: „Aparatura modernă, achiziționată prin intermediul mai multor proiecte derulate de Universitatea din Oradea, este foarte utilă pentru cursurile de fonetică, studenții pot învăța astfel pronunția corectă, și pentru activități de traducere ori conversație în limbi străine”.

Prin intermediul aparatelor și softurilor, recent intrate în dotarea celor două laboratoare, se poate face o corectură personalizată și de acuratețe pentru orice tip de greșeală care ar putea să apară pe parcursul procesului de învățare a unei limbi străine. „Sistemele achiziționate sunt de tip aparatură pentru conferințe. Conțin căști, microfoane și softuri educaționale, fiind conectate la tablele inteligente deja existente în cele două laboratoare”, detaliază prof. Veronica Buciuman, adăugând că și-ar dori ca noua aparatură să devină accesibilă și orădenilor care vor să învețe limbi străine.

Punerea în funcțiune a celor două laboratoare oferă conducerii Facultății de Litere posibilitatea de a le oferi tinerilor absolvenți ai cursurilor de licență un nou program de studii. Masteratul în Traducere Specializată și Comunicare Profesională și-ar putea începe cursurile chiar de la debutul anului universitar 2023/2024.

„Această tehnologie modernă ne permite să ne conectăm la viitor. Ea ne facilitează foarte mult contactul cu lumea vorbitorilor nativi ai limbilor străine studiate de studenți. Datorită acestor noi dotări, putem spune că vom schimba puțin, în bine, vechea imagine a filologului, veșnic aplecat asupra cărții. Nu în ultimul rând, noile tehnologii ne pun și pe noi, cadrele didactice, în fața provocării de a ne înnoi maniera de predare”, subliniază prof. Buciuman.

Sursă imagine: fototeca Universității din Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s