SchoolBit vă prezintă în serial proiectele câștigătoare la cea mai recentă ediție a programului Fondul Științescu. prin care zece asociații și instituții de învățământ din Bihor au obținut finanțare, pentru a-și implementa proiecte de știință. Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu a propus proiectul Gospoștiința, prin care va genera proiecte privind buna gestionare a resurselor și evitarea irosirii acestora.
Gospoștiința este un proiect implementat în cadrul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, cu scopul de a forma și dezvolta comportamente responsabile în vederea educării unor indivizi conștienți de una dintre problemele cu care se confruntă umanitatea – risipa resurselor.
Echipa de proiect este formată din învățătoare din Alternativa Educațională Step by Step, cadre didactice cu experiență, care au înțeles că au în față o provocare incredibilă, aceea de a construi o societate care să aibă mai multă grijă de planeta noastră și care să fie mai dreaptă pentru fiecare ființă. Au aplicat cu ideea lor de proiect la programul Fondul Științescu Oradea implementat de Fundația Comunitară Oradea și au obținut o finanțare.
Problema identificată în comunitatea școlară o reprezintă risipa în mai multe domenii: alimentar (lapte, corn, biscuiți, mere), energetic (electric – lumini aprinse, termic – uși lăsate deschise), apă (robinete lăsate deschise).
Prin activitățile propuse se urmărește reutilizarea produselor oferite de școală, pentru obținerea unor preparate noi, sănătoase, identificarea unor soluții alternative pentru a produce energie electrică și reducerea consumului energetic, prin formarea unor comportamente pro mediu.
Copiii vor învăța care sunt problemele arzătoare cu care se confruntă planeta noastră, dar și cum se pot identifica concret. Mai puțină risipă înseamnă mai puține deșeuri, iar gunoiul deja existent poate fi transformat, cu un strop de inventivitate, într-o adevărată comoară.
Activitățile proiectului
Detectivii resurselor reutilizabile: elevii claselor primare se vor transforma în mici detectivi ai resurselor reutilizabile și vor realiza grafice ale produselor neconsumate la clasă, liste cu spații în care energia electrică este risipită, apoi vor analiza datele, vor
formula concluzii și vor acționa. Pliantele și afișele realizate de ei vor conține sfaturi, îndemnuri adresate celor din jur în vederea conștientizării problemelor de risipă a resurselor și efectelor acestora.




Gardienii mediului: cu sprijinul nutriționistului, vor alege și vor realiza preparate sănătoase, folosind ca ingrediente produsele alimentare oferite de școală, făcându-i astfel conștienți de posibilitatea folosirii acestora în ideea stopării risipei alimentare.
Cu ajutorul jucăriilor STEM, elevii vor crea, vor construi și vor experimenta obținerea energiei electrice folosind mini-panouri solare.
Superalimentele în acțiune: se vor realiza experimente culinare (obținerea iaurtului, a brânzei, a untului, a sucurilor naturale, varză murată la butoi). Lecțiile de știință necesită observarea unor fenomene: lecție de geologie (brioșe în straturi de diferite culori, mijlocul acestora putând fi „excavat” pentru a fi evidențiate straturile Pământului, deshidratarea unor fructe (din struguri obținem stafide), circuitul apei în natură (observarea fenomenelor de evaporare și condensare), topirea și solidificarea untului și a ciocolatei (lavă de ciocolată); gătirea unor torturi aniversare, chiar de către copii la sărbătorirea celor 100, 200, …,700 zile de școală; Vor găti diferite preparate (pizza) folosind plante aromatice cultivate de către copii în bacurile achiziționate în cadrul proiectului Plantropolis; compoziția unor aluaturi (Știința aluatului) prin care se observă reacțiile chimice între diverse elemente (drojdia cu apa și făina, bicarbonatul de sodiu) – coacerea unor pâinici. În clasele step by step, în mod constant, se bucătărește, se gustă, se experimentează, facilitând foarte mult activitățile de la Centrul de Științe.




Energie verde pe roți: elevii vor asambla diferite jucării solare (mașinuțe, animale, bărcuțe, roboței), având posibilitatea să observe componentele acestora și modul de funcționare. Aceste activități vor oferi copiilor posibilitatea de a înțelege și de a aprecia valoarea energiei verzi și efectul ei benefic în protejarea mediului. Realizarea unei expoziții în care toate aceste jucării STEM vor putea fi observate de către comunitate (părinți, bunici, invitați).
Vizite organizate la parcuri fotovoltaice, unde inginerii specialiști vor prezenta modalități de obținere și stocare a energiei solare.
Invitarea unor specialiști din domeniul protecției mediului și al nutriției, care vor oferi exemple de de utilizare a unor resurse simple, la îndemână, astfel încât elevii să aibă o atitudine responsabilă, necesară unei vieți echilibrate, în armonie cu natura. Acest proiect urmărește transformarea micilor școlari în buni gospodari, care să înțeleagă că este foarte important ca o gospodărie a zilelor noastre să fie în deplină armonie cu natura, că lucrurile mici făcute de ei, cu mâna lor, pot schimba în bine mediul înconjurător, că știința este cea care ajută bunul mers al unei gospodării.
Copiii trebuie să devină conștienți că viitorul planetei stă și în mâinile lor, că natura ne sare în ajutor și ne oferă soluții: superputerile naturii sunt folosite de știință.
Proiectul Gospoștiința este finanțat prin programul Fondul Științescu Oradea, un program Fundația Comunitară Oradea, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România și de Romanian-American Foundation, realizat în Bihor cu sprijinul sponsorului principal Accesa.
Contribuie la a face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor și următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.
prof. DIANA MĂLAN,
Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu
Sursă imagini: fototeca Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu