Despre românii din Ungaria trianonică

Universitatea Oradea – Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Școala Doctorală de Istorie a Universității Oradea organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, lansarea cărții Românii din Ungaria Trianonică (1920-2020). Istorie, identitate națională și religioasă, convingeri sociale și comportament civic, autori: Gabriel Moisa, Gabriel Roșeanu, Simona Trip și Carmen Hortensia Bora, apărută la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023.

Evenimentul va avea loc marți, 11 aprilie 2023, ora 12, în Aula Magna a Universității Oradea.

„Cartea este, de fapt, istoria comunității românești istorice din Ungaria trianonică, adică de după 1920. Volumul relevă cu argumente istorice, demografice, confesionale, sociologice și psihologice destinul acesteia de-a lungul ultimului secol. Concluziile care se desprind sunt acelea că românii din Ungaria trianonică sunt indubitabil o comunitate pe cale de dispariție. Cele câteva oaze de românitate sunt copleșite de realitatea înconjurătoare, iar destinul curge implacabil spre extincția lor, chiar dacă autoritățile de la Budapesta se străduiesc să le ofere o vitrină frumoasă, în care elementul românesc este „bine conservat”. Este, însă, doar o vitrină într-un muzeu, unde se păstrează obiecte și identități ale unei lumi pe cale de dispariție.

Realitatea este afirmată și de profesorul Gheorghe Petrușan, unul dintre ultimii și cei mai importanți membri ai elitei românești din țara vecină, care subliniază că autoritățile statului ungar și reprezentanții oficiali ai românilor din Ungaria duc o politică nepotrivită, nefiind în stare să adopte o paradigmă minoritară favorabilă etnicilor români din Ungaria. El subliniază că această situație va conduce inexorabil spre un fapt mai mult decât previzibil, anume că în perioada următoare «viața comunitară a românilor din Ungaria va fi scurtă, tot mai scurtă».” (Gabriel Moisa).

Vor lua cuvântul: Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău – Rector al Universității Oradea, Prof.univ. dr. Dan Dungaciu – Universitatea din București, Director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Prof. univ. dr. Gabriel Moisa – Decan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, și Prof.univ. dr. Simona Trip – Universitatea din Oradea.

Moderator: prof. univ. dr. Sorin Șipoș, Director al Școlii Doctorale de Istorie din cadrul Universității din Oradea.

Intrarea este liberă.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s