Valori perene ale artei cuvântului

La sfârșitul lunii martie, CCD Bihor, IȘJ Bihor și Facultatea de Litere au organizat simpozionul județean cu participare internațională Reflectarea valorilor în literatură, la care au fost înscrise peste treizeci de lucrări ale unor cadre didactice din țară și din afara granițelor țării.

Evenimentul s-a bucurat de prezența conf. univ. dr. Crenguța Gânscă și prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, care au oferit exemple concrete de susținere și promovare a valorilor în textele abordate în școala românească. Doamna conferențiar a oferit o privire de ansamblu asupra genului dramatic și felul în care acesta reflectă valorile etice, estetice și umane, făcând referire la piese de teatru ca Insula, Steaua fără nume sau Jocul de-a vacanța, scrise de dramaturgul Mihail Sebastian.

Domnul profesor Florin Cioban a făcut referire la romanele lui Cătălin Dorian Florescu, Vremea minunilor, Zaira, Maseurul orb, evidențiind modul în care literatura poate avea un impact imediat asupra cititorilor de toate vârstele.

Discuțiile au fost moderate de doamna inspector de limba și literatura română Diana Popa și de subsemnatul, director al Casei Corpului Didactic a Județului Bihor. Simpozionul a reprezentat un binevenit spațiu de dialog, necesar în contextul relativizării valorilor și al punerii sub semnul întrebării a canonului didactic.

Întâlnirea a fost punctată de câteva momente artistice. Sara Fuzesi, elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Arte, coordonată de prof. Iudita-Georgiana Mircescu, a interpretat o piesă la flaut (Cântec vechiu, compozitor Paul Constantinescu), iar Andreea Oprea, tot de la Liceul de Arte, pregătită de prof. Aurica Bonțu, a cântat doina Cine m-aude cântând.

Le mulțumim cadrelor didactice care și-au manifestat interesul față de tematica propusă și au contribuit la reușita manifestării cultural-artistice.

prof. dr. ALIN ȘTEFĂNUȚ

Sursă imagini: fototeca personală Anita Capota

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s