Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!

Prin activitatea de voluntariat desfășurată sub motto-ul lui Mahatma Gandhi, Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume, am dorit să trezim interesul copiilor și al părinților, pentru valorile vieții, pentru ceea ce este prețios, nobil și firesc, să dăm dovadă de omenie și bunătate.

În acest demers educațional, s-au implicat trei clase, a VIII-a A, a IX-a C și a X-a D, coordonați de doamna prof. Cătălina Mitrașca, prof. Carmen Chiș și prof. Adrian Tencuțiu, și au cumpărat dulciuri destinate celor aproximativ 30 de bătrâni aflați în Căminul pentru Persoane Vârstnice Vasiliada – Oradea.

Și pentru că am dorit să personalizăm un pic darurile noastre, am realizat felicitări hand made în tehnica ebru și mesajul din interior a fost gândit să fie unul motivațional: Întoarce-ți fața către soare și umbrele vor rămâne în urma ta!

Am ținut să realizăm în cadrul activităţilor antidrog şi această activitate de voluntariat, pentru că ea aduce foarte multe beneficii tuturor celor implicaţi, le dezvoltă abilităţi şi competenţe sociale, cum ar fi spiritul civic, solidaritatea şi toleranţa, încrederea în sine şi în ceilalţi.

Și pentru că primăvara este momentul renașterii, al optimismului, al energiei pozitive care înflorește în sufletele tuturor, iar Sărbătorile Pascale sunt un prilej de bucurie, de emoție, de serbare și cinstire a vieții, a familiei, a reunirii ei, în inimile unora dintre elevi s-a născut dorința de a aduce un strop de speranță și bucurie și în sufletele celor mai puțin norocoși.

În acest sens, echipa antidrog a colegiului, însoțiți de subsemnata, prof. Violeta Emilia Jăhăleanu, am ales să vizităm persoanele rezidente din cadrul Centrului Social Ortodox Vasiliada. Am pășit cu emoție în cămin, urcând scările tăcuți, și cu o atitudine reținută ne-am așezat grupat în fața celor care ne așteptau, cuminți, cu ochii mari, nostalgici. Ne-am pregătit pentru această întâlnire cu un moment muzical pregătit de eleva Igna Iasmina din clasa a VII-a, un mini-recital de poezie, le-am testat și cunoștințele în ce privește proverbele românești (am apreciat foarte mult implicarea lor) și un cups song, spre a le aduce în dar bucuria vieții și după ce l-am oferit darul nostru, aceștia ne-au mulțumit, invitându-ne să mai trecem pe la ei și cu alte ocazii.

Uneori lucrurile simple făcute din suflet rămân amintiri neprețuite, iar emoțiile din cadrul acestei activități, atât din partea elevilor, cât și a mea, ca și coordonator, respectiv a beneficiarilor acestui cămin, nu pot fi descrise în suficiente cuvinte.

Mulțumim gazdei pentru ospitalitate și pentru că a răspuns afirmativ acestei activități.

Consider că este important să creăm punți de legătură între cei din aceste cămine, indiferent că este vorba de vârstnici sau copii. Ei nu au posibilitatea mereu să interacționeze cu cei din exterior și prin aceste activități ne dorim ca bunătatea și empatia să dăinuiască mereu.

prof. VIOLETA JĂHĂLEANU,

CN Onisifor Ghibu Oradea

Sursă imagini: fototeca personală Violeta Jăhăleanu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s