Tezaur național etalat la festivalul de folclor „Tradiții românești”

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Orizont – Oradea a organizat joi, 6 aprilie 2023, activitatea principală, Șezătoare, a Festivalului regional de folclor și tradiții Tradiții românești, proiect regional, ediția a VI-a, poziția 242, al M.E., 2023, în colaborare cu IȘJ Bihor și Palatul Copiilor Oradea, cu începere de la ora 9:30.

Coordonatorii proiectului – subsemnatele, prof. Liliana Canalaș și prof. Adina Cărădan, alături de director, prof. Lăcrimioara Șipoș, director adjunct, prof. dr. Angela Marușca, și întreaga echipă de organizare CȘEI Orizont Oradea – au primit cu drag elevii școlilor partenere din județele Bihor, Alba, Arad, Satu Mare, Sălaj și Mehedinți, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești, Liceul Teoretic Traian Lalescu Orșova, Mehedinți, CȘEI Orizont Oradea, GPP Nr. 30, GPP Nr. 34, GPP Nr. 56 Oradea, GPP Șofronea Arad, CN Onisifor Ghibu Oradea, Colegiul Național Gheorghe Șincai Cluj-Napoca, Școala Gimnazială N. Bălcescu Oradea, Palatul Copiilor Satu Mare, Școala Gimnazială Nr. 1 Diosig, Liceul Tehnologic Special nr. 1 Oradea, Școala Gimnazială Homorodu de Mijloc Satu Mare, Școala Gimnazială Axinte Sever Alba, Școala Gimnazială Nr. 2 Vicovu de Sus, Suceava, Liceul de Arte Oradea.

Au luat cuvântul prof. Erdeli Elena, inspector școlar pentru învățământul special, prof. dr. Ștefănuț Alin, director Casa Corpului Didactic Bihor, prof. dr. Avrigeanu Cristina, director CJRAE Bihor, prof. Șipoș Lăcrimioara, director CȘEI Orizont Oradea, prof. dr. Marușca Angela, director adjunct, prof. Bonțu Aurica, Liceul de Arte Oradea.

S-au purtat, cu mândrie, frumoase costume populare din diferite zone ale țării, elevii participanți au prezentat frumoase costume populare, ștergare, ii, obiceiuri și tradiții, cântecele populare și pricesnele au răsunat pe scena Palatului Copiilor. Peste 400 de elevi au fost prezenți la festivalul-concurs de folclor și tradiții și în acest an, care continuă și transmite mai departe tradițiile și obiceiurile locale.

Alături de cele 43 de momente artistice prezentate pe scenă, elevii și profesorii Micula Adrian Nicolae și David Gheorghe de la Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești au desfășurat atelierul de încondeiat ouă cu bizarca.

Prin proiectul educativ Tradiții românești se propune valorizarea tradiţiilor şi obiceiurilor poporului nostru în contextul actual socio-cultural, când influenţa mass-mediei promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi.

Șezătoarea noastră este un spectacol cu cortina deschisă, un spectacol în care sunt prezentate, cu mândrie față de apartenența noastră, costume populare, obiceiuri, obiecte tradiționale din diferite zone ale țării (Bihor, Satu Mare, Alba, Arad, Cluj, Sălaj, Mehedinți), cântece de copii cu versuri puternice tradiționale de trăire și simțire românească și pricesne, momentele cuprinse în cele trei secțiuni etc.

Bunici, părinți, elevi, preșcolari, cadre didactice, reprezentanți ai unor instituții de seamă ale comunității didactice bihorene s-au bucurat din plin de momentele pregătite cu măiestrie de către toți participanții pe scenă, au admirat diversitatea și frumusețea tradiției străvechi românești, puterea și trăirea deosebită a identității noastre naționale. Bucuria pe care elevii o simt ascultând, vizionând, aplaudând momentele artistice de pe scenă se adaugă împlinirii de a da naștere oului încondeiat, cu puțin înainte de Sărbătoarea Învierii, de a arăta părinților, bunicilor, cadrelor didactice rodul muncii lor cu admirație față de tradiția creștină românească.

Atât în sala de spectacol, cât și la atelierul de încondeiat, elevii din învățământul de masă, din mediul urban și rural, din județul Bihor și alte județe, au interacționat cu elevii din învățământul special, s-au susținut reciproc. Tânăra generație are datoria morală de a transmite, mai departe, valorile, folclorul românesc, obiceiurile, tradițiile, priceasna, cântecul și dansul.

La eveniment a fost prezentă mass-media bihoreană. S-au scris articole în Crișana, Jurnalul Bihorean, pe Ovidan și pe Schoolbit, jurnalul digital al CCD Bihor.

prof. ADINA CĂRĂDAN,

prof. LILIANA CANALAȘ,

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Orizont

Sursă imagini: fototeca Centrului Școlar de Educație Incluzivă Orizont

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s