Inteligența artificială va transforma lumea mai mult decât descoperirea focului

Directorul Google, Sundar Pichai, a declarat că toate firmele din lume vor fi afectate de dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale (AI), iar societatea trebuie să se pregătească pentru un impact masiv al noilor tehnologii. Într-un interviu pentru emisiunea 60 Minutes a postului CBS, Pichai a declarat că locurile de muncă afectate major includ profesii cu precădere intelectuale – scriitor, contabil, arhitect, programator.

„Să spunem că sunteți medic de radiologie; dacă priviți în perspectivă, peste cinci sau zece ani veți avea alături un colaborator AI. Ajungeți la lucru dimineața și vă așteaptă o sută de radiografii de analizat, iar AI-ul vă va spune: Acestea sunt cazurile cele mai grave care trebuie verificate prima dată.”

Google și-a lansat propriul chatbot AI, numit Bard, luna trecută, după ce Microsoft a anunțat în ianuarie că motorul său de căutare Bing va include tehnologia GPT dezvoltată de OpenAI.

Temerile legate de consecințele acestui progres rapid au ajuns la public și și-au atras numeroase critici. În luna martie, Elon Musk, Steve Wozniak și o largă comunitate de universitari au solicitat printr-o scrisoare deschisă impunerea unei pauze a experimentelor de antrenare a acestor limbaje AI, care sunt deja mai puternice decât GPT-4, produsul de bază al OpenAI.

Întrebat dacă societatea este pregătită pentru tehnologia AI, Pichai a răspuns: „Cred că nu, deoarece pare să existe un decalaj între ritmul la care putem să gândim și să ne adaptăm ca instituții sociale și ritmul în care tehnologia evoluează”, apreciind că inteligența artificială este „cea mai profundă tehnologie la care lucrează umanitatea. Mai profundă decât focul, electricitatea sau orice altceva din trecut.”

Sursă portret Sundar Pichai: samaaenglish.tv

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s