Contribuim activ la păstrarea sănătății mediului în care trăim

Cunoașterea mediului înconjurător, identificarea de  elemente din natură, conștientizarea importanței lor vitale pentru sănătatea omului, cultivarea dragostei pentru mediu (plantarea de arbori, flori, pomi fructiferi etc.) , identificarea unor surse de poluare și creșterea motivației pentru un comportament ecologic potrivit, colectarea materialelor reciclabile, precum și ecologirea spațiilor verzi din anumite zone din mediul înconjurător.

Acestea au fost câteva dintre obiectivele urmărite în Săptămâna Verde la CȘEI ,,Orizont” Oradea, desfășurată de către elevii claselor a V-a A, a VII-a A în perioada 24-28 aprilie 2023. La unele activități ni s-au alăturat elevi din clasele a VIII-a A, a VIII-a B și a VI-a A, alături de coordonatorii lor. O săptămână plină, cu vizite în natură  zilnice, discuții cu privire la prietenii noștri, necuvântătoarele, la mediul înconjurător primitor. 

În prim-plan a fost formarea comportamentului ecologic adecvat,  derularea de acțiuni concrete de protecție a mediului înconjurător, importanța înțelegerii comuniunii om – natură pentru o viață sănătoasă.

Elevii au explorat mediul înconjurător, au identificat fauna și flora din diverse locuri vizitate, au contribuit la păstrarea  sănătății mediului în care trăiesc.

Astfel, în fiecare zi a săptămânii am desfășurat activități pe o anumită temă:

Să cunoaștem și să protejăm natura!

Au fost realizate activități de observarea insectelor de pe sol și din atmosferă în parcul Olosig. Elevii au fost informați despre vietățile care trăiesc în parcurile orașului. Au fost identificate specii de păsări: ex. mierla, cioara, ciocănitoarea  etc, diferențierea sunetelor scoase de păsările ce trăiesc în parcuri, rolul fiecăreia în mediu. S-a discutat despre modul acestora de hrănire, înmulțire și prădătorii acestora. Am observat căsuțe construite de oameni care au scopul de a ajuta hrănirea și adăpostirea păsărilor,  dat fiind faptul că habitatul din oraș este mult mai afectat de oameni decât în afara acestuia. 

Grija pentru mediu – reciclarea

Activitatea a început cu vizionarea unui film educativ despre reciclare, discuții și dezbateri pe acest subiect, definirea reciclării, recunoașterea necesității reciclării, identificarea materialelor pretabile reciclării, precum si activități concrete si aplicații ale colectării selective – reciclare.

Vizita în Parcul Cetății din Oradea a ajutat la înțelegerea importanței reciclării și folosirea containerelor special amenajate pentru reciclare. De asemenea, elevii au vizitat un atelier de tâmplărie, al unui meșter popular care produce jucării  din deșeuri  refolosibile.

La sosirea în școală, am confecționat diverse  obiecte decorative din materiale reciclate.

Flori și zâmbete!

Aceasta a fost o  activitate practică de plantare de flori de cameră și decorative de grădină specifice sezonului și de înmulțire prin despărțire. Activitatea s-a desfășurat în spațiul școlar.

„Cel care plantează un copac, plantează speranță” (Lucy Larcom)

Activitatea a avut loc în curtea școlii și în cadrul ei elevii au învățat practic cum se plantează corect un arbore. Împreună cu elevii claselor a VIII-a A, a VIII-a B, a V-a A, elevii clasei a VII-a A au participat la plantarea unor puieți de molid, plante decorative de grădină și un vișin.

Fiecare elev a plantat un arbore pe care îl va îngriji și îl va admira chiar atunci când elevii își vor lua zborul spre alte etape ale vieții lor.

Pârâul Peța – arie protejată, pădurea din 1 Mai!”

Activitate de ecologizare, de conștientizare  și de observare a distrugerilor realizate de om cu implicații nefaste asupra faunei și florei din zonă. Elevilor li s-au prezentat imagini cum arăta izvorul Peței în urmă cu 20 de ani. S-au generat soluții de protejare și conservare în vederea dezvoltării a faunei și florei într-o arie protejată de acum de lege./

S-a prezentat proiectul de mare amploare InteRegio România – Ungaria pentru protejarea zonei, impactul antropic și speciile de plante care erau odinioară în zonă: melcul termal, roșioara lui Racoviță și nufărul termal.

Pădurea din 1 Mai – biodiversitate: pini, cireși sălbatici, tei, stejari, fagi, mesteceni, duzi, prezentată de un inginer silvic de la Inventar Forestier Național etc.

prof. ADINA-MIOARA CĂRĂDAN,

prof. MARIA DORINA TOCUȚ,

CȘEI ,,Orizont” Oradea

Sursă imagini: fototeca CȘEI Orizont

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s