Tango argentinian la Noaptea Muzeelor

Muzeul Ţării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Asociația Enjoy Music, organizează sâmbătă, 13 mai 2023, în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, concertul trio argentinian Seară de Tango, ce îi are protagoniști pe Analia Selis (voce), Julián Caeiro (pian) și Nicolas Velazquez (bandoneon). Evenimentul se va desfășura de la ora 20.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei nr.1/A), în amfiteatrul din curtea instituției.

Analia Selis s-a născut la Tucumán, Argentina, în 1977. În 1998 a absolvit cursurile de pedagogie muzicală ale Universității de Muzică San Miguel de Tucumán, iar în 2002 cursurile de interpretare vocală din cadrul Longy School of Music din Boston (SUA). În 2003 s-a mutat la București, unde locuiește și în prezent.

În 2004 a obținut premiul III al Festivalului Internațional Cerbul de Aur (Brașov, România), unde a reprezentat Argentina. Între 2005 și 2014 a repurtat multe succese în cariera sa de cântăreață de pop latino-american, devenind foarte cunoscută în România, unde a interpretat pe cele mai prestigioase scene și a fost invitata celor mai importante posturi de televiziune și de radio.

În 2014 a început să cânte tango, desfășurând turneul național „Vă place Tango?” Între 2015 și 2019 a lansat trei mari proiecte de succes: „Tango Simfonic” (prima ediție), Tango Simfonic „Milonga de mis amores” (ediția a doua) și „ArgEnTango”. În acest timp a colaborat cu toate orchestrele din România și cu mari orchestre din Elveția (Biel Solothurn Symphony Orchestra), Cehia (Hradec Králové Philharmonic Orchestra), Lituania (Klaipėda Symphony Orchestra), Argentina (National University of Tucumán Symphony Orchestra), sub bagheta unor mari dirijori precum József Horváth, Tiberiu Soare, Radu Popa, Cristian Oroșanu, Kaspar Zehnder ș.a.

De asemenea, a mai cântat alături de mari muzicieni, precum Omar Massa (bandoneon), Julián Caeiro (pian), Mariano Castro (pian), Rafael Butaru (vioară), Julio Santillán (chitară), Răzvan Suma (violoncel) ș.a. A fost invitată să cânte și alături de diferite ansambluri, Kamerata Kronstadt, Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet ș.a, precum și în cadrul unor importante festivaluri muzicale: Festivalul Internațional „George Enescu” (România), Radio Song Festival (Beijing, China), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveția), Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel de la Klaipėda (Lituania), Concentus Moraviae Festival (Cehia) ș.a.

În 2021, a lansat un proiect intitulat Symphonic Piazzolla pentru a celebra centenarul nașterii lui Astor Piazzolla și pentru a dezvălui astfel publicului o fațetă necunoscută a maestrului tango-ului, interpretându-i muzica în cea mai autentică manieră cu putință. În 2022 a lansat un proiect de tango românesc numit „Interbelic Simfonic”, dedicat publicului său din România, ca rezultatul al multor ani de dragoste și respect față de acesta. Tot în 2022, Comitetul Interministerial Argentinian i-a acordat distincția de „Country Brand Ambassador”, ca rezultat al contribuției sale la construirea identității naționale argentiniene în străinătate prin talentul ei impresionant.

În prezent, continuă să promoveze tango-ul tradițional argentinian și muzica lui Astor Piazzolla atât în România, cât și în Europa.

Intrarea este gratuită.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s