Job-uri pe făraș

Dezvoltarea rapidă a programelor de inteligență artificială a produs reale îngrijorări în societate în rândul celor care își simt locurile de muncă amenințate. Studiile arată că peste un miliard de oameni își vor pierde locurile de muncă în următoarele decenii, dar există angajați care ar putea fi înlocuiți de roboți în câțiva ani. Lorand Soares Szasz, business coach, invitat la emisiunea iThink, a prezentat un top al joburilor aflate pe făraș.

Contabilitatea primară

„Primul pe lista mea e contabilitate primară. Asta nu înseamnă că nu o să mai existe nicăieri în lume un contabil care face contabilitate primară, ci o mare majoritate a contabililor care fac contabilitate primară o să dispară. Și deja avem softuri care fac contabilitate primară mai bine decât oamenii, mult mai rapid, mult mai eficient, mai ieftin pentru companii. Trebuie să fim conștienți că acest loc de muncă nu va dispărea de pe o zi pe alta, nu se va întâmpla uniform în toate țările”, spune Lorand Soares Szasz,

Manipulanții de marfă din depozite

„Acei oameni care încarcă lucruri. Amazon are 1,6 milioane de angajați, este una dintre cele mai mari companii din lume, are 520 de mii de roboți în acest moment în depozite și până în 2029, previziunea lor este că o să aibă un depozit care să fie 100% robotizat, adică nu există niciun om acolo.”, consideră consultantul.

Traducători-interpreți

„Soft-urile care fac traduceri sunt din ce în ce mai eficiente. Sunt foarte bune. Imaginați-vă că există acum un soft, care în timp ce vorbești poate să traducă în timp real, fie în voce, fie în scris, în 40 de limbi diferite, cu căștile în ureche, într-o aplicație în telefon. Eu îmi imaginez ca în viitor să nu mai fiu nevoit să învăț limbi străine… Noi știam că, cu cât știi mai multe limbi străine, cu atât mai multe oportunități vei avea. Eu cred că vom avea niște ochelari de soare și mergem într-o țară în cu o limbă complet diferită, vorbim în română, persoana respectivă, cu ochelari, captează și cu căști direct în ureche îi traduce ce spun eu în română”, spune invitatul iThink.

Operatori call center

„Suportul pentru clienți, call center, acei oameni care răspund la telefon. Și vedem deja la multe companii mari”, a spus business coach-ul , făcând referire la limitarea pe cât posibil a contactului direct uman, în partea de relații cu clienții și utilizatorii la marile companii.

Ajutor de bucătar

„Avem roboți în lume, unii care sunt extrem de eficienți, unul care face numai burgeri, îi spune robo-burger.”, a adăugat Lorand Szasz, care susține că angajatorii vor prefera să plătească o chirie lunară la un robot, care ar putea înlocui trei salariați.

Free stock image

      Advertisement

      Leave a Reply

      Fill in your details below or click an icon to log in:

      WordPress.com Logo

      You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

      Facebook photo

      You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

      Connecting to %s