«Taurul furios» revisited

Ce face un film să fie extraordinar? Povestea lui? Complexitatea personajelor? Prestațiile actoricești? Cinematografia sau tehnicile regizorale? Indiferent de răspunsul tău, Raging Bull e unul din acele filme care îndeplinesc toate condițiile de mai sus.

Are mai bine de patruzeci de ani, iar noi ne aflăm azi aici, discutând despre el. Asta ca să îți faci o idee cât de bun e!

Raging Bull prezintă povestea lui Jake LaMotta, un pugilist care, odată cu intrarea sa în scenă, își distruge efectiv adversarul. El câștigă mereu și întotdeauna aleargă după locul întâi – premiul lui este victoria.

Numai că Jake nu este capabil să lase mănușile de box în vestiare și le aduce cu el acasă, unde își tratează familia în aceeași manieră în care își tratează adversarul. Se poartă urât cu ei, le vorbește de sus și e plin de furie pe care nu o poate stăpâni.

Photography By Brian Hamill

Filmul ne prezintă consecințele unei vieți marcate de violență și destinul unor familii destrămate. Prezintă efectele naturii distructive asupra unui om și a celorlalți din jur. De aceea Raging Bull e mai mult decât un film despre box – e povestea tragică a unui bărbat orbit de furie și gelozie extremă. A unui om care nu se lasă ajutat, în ciuda eforturilor depuse de cei dragi lui. Filmul e frapant tocmai datorită transparenței acestuia. Scorsese nu face niciun pas în spate atunci când vine vorba de violență – fiecare scenă pare a fi de-o realitate zdruncinătoare. Iar tocmai asta îl face un film atât de bun.

BOGDAN SLAB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s