O zi luminoasă

Sunt puține așezări de talia Beiușului, care se pot mândri cu o dimensiune culturală ce
se constituie ca un element definitoriu pentru istoria vestului românesc, propulsându-l pe coordonatele majore ale vieții naționale și științifice, încă din epoca modernă.

Mare parte din absolvenții formați aici au devenit nume cunoscute în cultura română,
s-au afirmat în plan științific, economic și politic, au predat în marile universități din țară și străinătate. 12 academicieni și miile de intelectuali care și-au făcut ucenicia în așezămintele sale școlare de grad secundar, ridicate încă de la începutul veacului al XIX-lea, au dus faima
acestui oraș în întreaga lume.

Ziua de 1 octombrie 2021 va rămâne o zi memorabilă în istoria acestui oraș, datorită
unui eveniment de suflet și mare trăire românească: decernarea titlului de Cetățean de onoare al Municipiului Beiuș, domnului academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române și domnului profesorului universitar dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al
Academiei Române.

La acest eveniment memorabil au participat reprezentanți ai autorităților județene, Președintele Consiliului Județean Bihor, domnul Ilie Bolojan, prefectul Județului Bihor, domnul Dumitru Țiplea, doamna profesor Mioara Țigan, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor, doamna profesor Mihaela Biriș, inspector școlar pentru disciplinele Istorie – Geografie, din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Într-o atmosferă de sărbătoare, după vizitarea școlilor beiușene și depunerea de coroane de flori la statuile lui Mihai Eminescu, Avram Iancu, Samuil Vulcan și la Monumentul martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, a avut loc în sala festivă a Primăriei Municipiului Beiuș, în prezența unei numeroase asistențe,  decernarea titlului de Cetățean de onoare al Municipiului Beiuș, distinșilor oaspeți.

Laudatio pentru cele două distinse personalități ale vieții academice românești a fost realizat de domnul, cercetător științific principal I, Vasile Todinca, de la Muzeul Țării Crișurilor, iar domnul primar al municipiului Beiuș, economist Gabriel Popa, a înmânat plachetele distinșilor academicieni. A urmat discursul președintelui Academiei Române, domnul academician Ioan-Aurel Pop, iar ultima parte a manifestării a fost dedicată lansării celui de-al șaselea volum Beiușul și lumea lui. Oameni de seamă din Țara Beiușului. Prezentarea acestei lucrări a fost realizată de domnul profesor univ. dr. Ioan Bolovan. Lucrarea a apărut sub egida Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane, și a fost  coordonată de Ioan Degău. De altfel organizarea acestui eveniment de suflet, care onorează și motivează pe viitor Beiușul, a beneficiat plenar de susținerea domnului Ioan Degău.

Privind atât retrospectiv, cât și în prezent, dar mai cu seamă cu gândul la viitor,  în orașul de pe Crișul Negru, s-a marcat pe 1 octombrie 2021, un moment care ne duce cu gândul  la poezia Frontispiciu a lui  Alexandru Philippide, respectiv la versurile Mi-e dat să-mi caut timpul zburând din eră-n eră/ Și să colind, eretic, prin secolii glodoși,/ Tot ce-i contrast m-atrage, și-n mine, ca-ntr-o seră/ Cresc palmieri alături de cactușii buboși. Este dorința de a îmbrățișa vremurile, de a căuta adevărul, binele, libertatea, educația, valori pe care lumea mirifică a Beiușului le-a cultivat ani la rând prin școlile sale.

Prof. dr. IOAN SORIN CUC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s