Europe Direct, o tribună europeană în Oradea

Fundația Comunitară Oradea a organizat o întâlnire miercuri, 8 decembrie, la Comuniteca, în incinta Magazinului Crișul. Gazda întâlnirii a fost doamna Claudia Abrudan, director executiv al FCO, iar scopul acesteia a fost o informarea jurnaliștilor și stabilirea parteneriatelor privind activitatea Centrului EUROPE DIRECT Oradea.

Prin programul EUROPE DIRECT Oradea, FCO dorește să aducă în comunitatea orădeană informații legate de Uniunea Europeană, pentru a se familiariza cetățenii României cu valorile și politicile europene.

Galina Manole, coordonatoarea programului, a prezentat activitățile Centrului pentru 2021 și prioritățile pentru 2022, cât și activitățile planificate pentru primul trimestru.

O parte din politicile Uniunii Europene se leagă de probleme ale educației și  tineretului, care va trăi în această Europă integrată. Ca urmare a eliminării controalelor la frontieră între ţările UE, oamenii pot călători liber pe aproape întregul continent. De asemenea, le este mult mai ușor să trăiască și să muncească într-o altă țară din Europa. Toți cetățenii UE au dreptul și libertatea de a alege țara UE în care doresc să lucreze, să studieze sau să se pensioneze. Fiecare stat membru al UE trebuie să acorde cetățenilor Uniunii exact acelaşi tratament pe care îl acordă propriilor cetățeni în ceea ce privește ocuparea locurilor de muncă, securitatea socială și impozitele.

La scara Europei există un număr de 424 de centre de informare a cetățenilor cu privire la Uniunea Europeană. În România acestea sunt 24, unul dintre acestea fiind la Oradea. 

Între obiectivele viitorului imediat ale organizației se află: combaterea știrilor false, consultări cu privire la viitorul Europei și al României în context european, dezvoltarea cetățeniei active prin dezbateri și activități de informare.

Punctual, Galina Manole prezentat ce obiective își propun prin activitățile planificate pentru decembrie – martie 2022: informarea și implicarea cetățenilor, combaterea știrilor false, informarea locală pe subiecte sensibile, promovarea valorilor europene în școli și ateliere de informare cu tinerii și profesorii, inclusiv prezentarea instrumentului SELFIE pentru digitalizarea școlilor din Bihor.

EUROPE DIRECT țină să ajungă în toate școlile din județ și așteaptă din partea elevilor sugestii de activități și solicitări de informații. Momentan promovează Euro Quiz-ul, inițiat la nivel european. Vă vom ține la  curent cu desfășurarea acestuia.

„Oradea este o poveste de succes la scara întregii țări privind accesarea fondurilor europene, ne-am dori să fim cunoscuți și pentru implicarea activă a cetățenilor în comunitate, în țară și la nivel european”, a subliniat Galina Manole, referitor la motivația de a fi și la Oradea un centru de informare EUROPE DIRECT.

Din dorința de a planifica și de a organiza activități cât mai aproape de nevoile comunității, Fundația Comunitară Oradea îi invită pe bihoreni să completeze formularul consultativ EUROPA mai aproape de cetățeni – EU sunt UE! până la data de 31 ianuarie 2022. În urma consultării bihorenilor privind programul EUROPE DIRECT Oradea, vor fi analizate nevoile indicate și va fi actualizat calendarul de activități pentru 2022.

Link formular: https://forms.gle/2mzVykUgVmALv8398

Toți cetățenii care doresc să se documenteze pe subiectele legate de integrare Europeană, sunt bineveniți la centrul EUROPE DIRECT Oradea pentru a primi informațiile cerute. Centrul e deschis zilnic între ora 9:00 și 17:00, în zilele lucrătoare. 

Mai multe informații sunt disponibile pe site și pagina de Facebook a Centrului EUROPE DIRECT Oradea

CONTACT: Galina Manole: tel. 0729 256 185, galinamanole@gmail.com, europedirectoradea@fundatiacomunitaraoradea.ro

ALEXANDRA CUC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s