În acest început de iarna, ca și de Sf. Nicolae, a apărut ploaia în loc de zăpadă, un fenomen des întâlnit de câțiva ani în tara noastră. Iernile autentice pline de zăpadă și copii care se dau cu săniile au devenit o amintire.
Până nu de mult iernile aveau atât de multă zăpadă încât oamenii făceau tunele pentru a putea iesi din casa. Viscolul troienea zăpada, iar deplasarea era destul de dificila. Populația era obișnuită cu condițiile dure alea vremii. Copiii se dădeau cu săniile și nu erau îmbrăcați foarte gros, aveau o imunitate ridicată, deoarece organismul lor era obișnuit cu temperaturile reduse.
Unul dintre factorii care au cauzat schimbarea iernii este încălzirea globala, datorată eliberării în exces a dioxidului de carbon în atmosferă. Dioxidul de carbon excesiv este rezultat din arderea combustibililor fosili si gazele eliminate de autovehicule. Creșterea acestuia poate duce și la anumite boli precum insuficienta respiratorie acuta și cancer pulmonar. În metropolele suprapopulate din Asia se produce fenomenul numit smog. Fumul fabricilor și gazele de esapament formează un fel de ceata care, în contact cu ploaia, devine acida, distrugând plantele și pereții cladirilor. Defrișarea constituie și ea o cauza pentru creșterea dioxidului de carbon în atmosferă, deoarece copacii absorb o mare parte din acest gaz. Calotele glaciare se topesc favorizând creșterea nivelului apei. Oceanele si marile se încălzesc și devin mai acide, multe plante și viețuitoare pierzandu-și viata. Cei mai afectați sunt coralii care se calcifiază. Dacă nu se vor lua masuri unele orașe de pe coasta vor dispărea înghițite de ape.
Trebuie să avem grija de planeta noastră utilizând sursele de energie verde, educând elevii în spirit ecologic, repopulând cu arbori suprafețele defrisate. Dacă omenirea nu va lua măsuri, efectele vor fi extrem de grave.
Ultima oră: în Oradea, buletinul meteo pentru această zi arată următoarele: 1° C și ninsoare ușoară.
MATEI CHIRTOP