Poteca experiențială în Grădina Comunitară Péter Bácsi

Aplicantul câștigător al programului de finanțare MOL pentru sănătatea copiilor din județul Bihor este Asociația Grund Community din orașul Oradea.

Asociația Grund a fost înființată în anul 2019 în Oradea, cu scopul de a pune bazele unei comunități unde problemele legate de educație sunt discutate și dezbătute împreună cu toți actorii implicați în acest proces central al vieții noastre (copii, părinți, profesori, terapeuți, facilitatori etc.), într-un spațiu integrat – mental, spiritual și fizic.

Proiectul care a primit finanțarea programului are ca scop principal dezvoltarea unei metodologii de educație outdoor și învățare experiențială, cu elemente de terapie prin joc și artă, construite în jurul unui traseu natural educațional în prima grădină comunitară din Oradea, numită Grădina comunitară Péter Bácsi.

Începând chiar de la deschiderea grădinii de către Asociația Grund, copiii și adulții pot lua lecții despre natură în aer liber, pot construi cuiburi pentru păsări, stupine, adăposturi pentru fluturi, locuri de cazare pentru insecte, învață să planteze seminţe, să cultive legume, dar să și recolteze roadele muncii. În cadrul proiectelor desfășurate aici au avut loc activități non-formale  în aer liber, care  vizează  încurajarea copiilor, tinerilor și familiilor, în contextul provocărilor actuale, prin dezvoltarea abilităților digitale, emoționale și ecologice.

În decursul acestor 9 luni de proiect, construind pe elementele educaționale deja dezvoltate și testate cu ajutorul echipei noastre profesionale și ale partenerilor instituționali și informali, vom echipa și dezvolta acest traseu de învățare outdoor – sau, altfel spus, poteca experiențială – cu o serie de materiale educaționale creative și incluzive, un ghidaj profesional (audio și vizual), care va putea fi folosit în viitor atât de către orice grup informal de vizitatori în grădina noastră, cât și de către grupuri organizate de elevi, copii cu nevoi speciale.

Astfel, proiectul nostru include atât activități de dezvoltare a unei infrastructuri de bază a acestui traseu, cât și o sesiune de instruire pentru un număr minim de trei psihopedagogi și patru voluntari, care vor putea facilita procesul de învățare a copiilor cu nevoi speciale, care parcurg acest traseu.

Paralel cu echiparea traseului și dezvoltarea infrastructurii, vom organiza un număr minim de 14 tururi ghidate cu participarea a cel puțin 30 de elevi ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă Bonitas, și 30 de copii din alte școli orădene, incluzând în procesul nostru activități profesionale de monitorizare și evaluare a impactului acestui proces terapeutic și educațional asupra elevilor. Suntem convinși că astfel supunem traseul nostru în plină dezvoltare unui test suprem, cel al beneficiarilor finali, copiii, și dorim să integrăm pe tot parcursul proiectului feedback-urile, ideile venite de la ei pentru îmbunătățirea și optimizarea procesului educațional concentrat în jurul potecii noastre.

Sursă foto: fototeca Asociației Grund Community

Aczél Dóra,

Asociația Grund Community

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s