Șah în liceu

Forma curentă a acestui joc a apărut în sudul Europei, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, după ce a evoluat de la un joc similar mult mai vechi din India. În ziua de azi, șahul este cel mai popular joc ce se poate juca acasă, în cluburi, pe Internet, prin corespondență sau în turnee.

Ministerul Educației și Cercetării dorește să adauge în programa școlară noi materii, aceștia putând să aibă mai multe opțiuni. Printre acestea se numără materii ca animație, dramă / teatru, dar și șah.

Șahul se numără printre materiile propuse de minister în noua programă pentru liceu, dar noile planuri-cadru se mai amână; „numărul de propuneri de modificare a fost atât de mare încât, practic, nimănui nu-i convin, am impresia că nu mai plac nici măcar celor care le-au făcut sau celor care le-au validat. Și atunci poate e momentul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Șahul pare să fi prins deja și în rândul elevilor. Acest sport este practicat și de elevii Colegiului Național Onisifor Ghibu, aceștia jucând adesea. Elevii clasei a XII-a B se joacă adesea acest sport, savurând fiecare victorie.

Unul dintre pasionați, Andrei Sîrb, care joacă șah cu colegii în pauze sau când timpul le permite, ne spune următoarele: „Am descoperit această pasiune recent, jucându-mă adesea cu colegii mei. Sunt foarte pasionat și îmi place mult să mă joc, dar consider că dacă șahul ar fi introdus ca o materie școlară, mulți și-ar pierde interesul. De obicei, elevilor le plac lucrurile practice, or se știe că în școli este mai greu să faci practică. Personal, dacă ar trebui să joc forțat, mi-aș pierde interesul pentru acest joc, așa că cred c-ar fi mai bine dacă nu s-ar adăuga.”

Foto: Alex David

ALEX DAVID

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s