Sănătatea este o problemă socială, economică și politică, dar și o problemă care vizează drepturile omului. Familia, școala, biserica, comunitatea reprezintă locul unde copilul, crește, se dezvoltă, dobândește calități intelectuale, se inițiază și se educă pentru a se putea integra mai apoi în societate. Prin autoritatea sa morală, școala îi învață și îi va învăța pe copii cum să se poarte în societate și în natură, cum să se raporteze la ceilalți semeni, cum să trăiască frumos, demn și sănătos.
Igiena influențează în mod favorabil creșterea, dezvoltarea și menținerea sănătoasă a organismului. Astfel, igiena ne învață cum să ne păstrăm sănătatea și cum să prevenim îmbolnăvirile. În momentul în care se alterează starea de sănătate a organismului, își fac simțită prezența bolile, iar pentru a împiedica apariția lor, trebuie respectate cu strictețe regulile de igienă.
Activitatea intelectuală este foarte importantă și, dozată corect, ne ajută să dobândim o serie de cunoștințe, priceperi, deprinderi de care vom avea nevoie ulterior în viață. Alternând armonios activitatea intelectuală, perioada de somn și odihnă activă, vom reuși să menținem organismul în echilibru.
Dreptul la sănătate, definită drept „o stare de bine, fizică, mentală și socială, și nu doar absența bolii sau infirmității”, conform Organizației Mondiale a Sănătății, este un drept fundamental al omului. Școala poate crea atitudini, obișnuințe de conduită preventivă, dar și comportamente care se edifică în timp, în paralel cu dezvoltarea educativă.
Educația pentru sănătate în rândul tinerilor trebuie să înceapă de la vârste mici, pentru că în această etapă dobândesc obiceiuri, comportamente, capacități cognitive și intelectuale care sunt relevante pentru activitățile ulterioare.
Sursă imagine: fototeca Școlii Gimnaziale nr. 1 Rieni
Prof. RAMONA DAN