Hub al viitorului la Liceul Tehnologic Suplacu de Barcău

La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale de tip STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău a câștigat o finanțare pentru proiectul KIDS IN TECH, în valoare de 6.320 RON.

Obiectivul inițiatorilor îl constituie realizarea unui hub de tehnologie în școală, care să integreze mai multe domenii – mecatronică, robotică, printare 3D și IT. În acest hub, prin proiecte și experiențe practice de tipul iSTEAM, elevii își vor identifica și exersa pasiunile în domeniile menționate – „pentru a aduce în rândul elevilor concepția de școală deschisă, unde nu există șabloane predefinite, ci ateliere practice unde să-ți găsești vocația și pasiunea și unde să fii încurajat în ideile tale, fiind considerat pe poziții de egalitate cu profesorul mentor”, spun autorii Kids in Tech. La implementarea acestor obiective, își vor da mâna elevi din ciclul gimnazial și liceal, un profesor de informatică, un profesor inginer, un consilier școlar, un profesor documentarist, alte cadre didactice, părinți. Cele mai relevante obiective au în vedere realizarea unor laboratoare de proiectare și execuție mecanică, organizarea de laboratoare de acționări robotizate și de printare 3D, ca și întâlniri tematice și de analiză, în care să elevii să fie stimulați în direcția cercetării, inovării și găsirii de soluții optime la provocări din domeniul științific și trehnologic.

„Una dintre cele mai importante dorințe umane este libertatea și, ca urmare, în plan educațional, a oferi elevilor posibilitatea de a se manifesta liber în acțiunile și pasiunile lor, chiar în mijlocul școlii, înseamnă că am adus școala în inimile lor.”, spune prof. Marian Chirilă, mentor în cadrul Kids In Tech.

Intervalul de implementare a proiectului este lunile martie  – iulie 2022.

Echipa de proiect este constituită din prof. mentor Chirilă Marian, prof. consilier școlar Dragoș Olimpia, documentarist Chira Brîndușa și prof. inginer Poka Ioan.

Mulțumim dnei Brîndușa Chira, care ne-a oferit cu generozitate aceste informații.

Cabinetul de mecatronică, nou înființat, cu prof. Marian Chirilă, profesor de informatică, mentorul elevilor și coordonator al acestui proiect, precum și brațul robotic realizat cu imprimanta 3D, achiziționată prin proiectul TECH KIDS, implementat în 2019, cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea. Sursă imagini: fototeca Liceului Tehnologic Nr.1 Suplacu de Barcău și arhiva FCO

Fondul Științescu are menirea de a-i ajuta pe copii să descopere sensul ultim al științelor, le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – finanțări, resurse, îndrumare, sprijin. În Bihor programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea, alături de Federația Fundațiile Comunitare din România cu sprijinul Romanian-American Foundation, a partenerilor locali și a donatorilor individuali.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s