Interferențe românești și anglo-saxone

Un proiect desfășurat în parteneriat de Liceul Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș din Beiuș și Casa Corpului Didactic Bihor, intitulat Interculturalitatea din spațiul anglo-saxon și cel românesc, înregistrează o nouă etapă. Intervalul 4- 11 martie a fost alocat realizării unei expoziții cu felicitări și ornamente, în format fizic și digital, din care cele mai reușite exponate au fost transpuse pe câteva panouri, aflate în aceste zile pe holul CCD Bihor.

Interculturalitatea din spațiul anglo-saxon și cel românesc se află la ediția a treia, acoperind anul școlar curent. 2021-2022, și se circumscrie domeniului cultural-artistic.  Trecând în revistă preocupările constante ale echipei acestei școli în sensul interferențelor dintre culturi situate în spații geografice, lingvistice și culturale diferite, inițiatorii acestui proiect subliniază că activitäțile au ca obiectiv familiarizarea elevilor şi cadrelor didactice cu diversitatea culturală a spațiului anglo-saxon, pe linia studiului limbilor străine la clasă. În fiecare an, la nivel de școală se marchează Ziua Europeană a Limbilor Străine, se pregătesc numere artistice şi exponate atractive de Halloween. În egală măsură, „ne bucurăm de Naşterea Domnului şi suntem curioşi cum sărbătoresc această zi copii din lumea întreagă. De Valentine’s Day ne trimitem felicitări şi mici cadouri şi facem o comparație între Dragobete şi Valentine’s Day, realizăm mărtişoare şi felicitări originale, cu ocazia Mărtisorului, iar de Paşti participăm la festivaluri şi încondeiăm ouă la Festivalul de la Drăgoteni. De Ziua Europei devenim mai conştienți că diversitatea ne face mai toleranți şi mai uniți şi ne amintim cu totii de copilărie de 1 lunie. De Ziua Dascălului încercăm să oferim respectul cuvenit acestei meserii de căpătâi”.

Promotorii proiectului doresc să conştientizeze elevii cu privire la importanta înväțării limbilor străine și a cunoaşterii altor culturi. Învățarea limbii engleze devine o necesitate în contextul european actual, iar misiunea profesorilor este de a încuraja elevii să învete alte limbi încă de la o vârstă fragedă şi să-i facă conştienți de importanta acestora. Elevii vor reuşi să se deschidă mai uşor către alte culturi și să-şi consolideze mobilitatea, mai ales pe plan profesional, către țärile sträine, să-și sporească competitivitatea în economia mondială. Odată ajunși pe piața muncii, elevii se vor integra mai uşor și vor avea instrumentele necesare pentru a putea repudia intoleranța, xenofobia şi rasismul, spune echipa din Beiuș.

Responsabil și coordonator din partea Liceului Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș este dna prof. Adina-Ionela Cioloș, directorul acestei instituții.

Sursă imagini: fototeca Liceului Vocațional Pedagogic Nicolae Bolcaș

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s