De la Dacia se vede cerul din Hawaii!

La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Școala Gimnazială Dacia din Oradea a câștigat o finanțare pentru proiectul denumit ORADEAstrofizică, în sumă de 5.115 RON.

Obiectivul acestui proiect îl constituie explorarea spațiului cosmic utilizând telescoape robotizate performante.

„Privind cerul, într-o noapte senină, putem vedea Luna,  planetele din sistemul nostru solar, mii de stele grupate în constelații. Putem vedea chiar milioane de stele albastre, albe, galbene şi roşii, formând  structuri gigantice de formațiuni galactice și extragalactice, atunci când privim prin  telescoape robotizate aflate la observatoarele astronomice din Hawaii si Australia. Instrumentele științifice performante, tehnologia de azi şi proiectele de colaborare internațională ne permit să călătorim în timp şi spațiu, să explorăm galaxii îndepărtate, să descoperim şi să înțelegem misterele Universului”, spune prof. Valentina Matei, coordonator proiect. Municipiul nostru are mulți tineri pasionați de astronomie si astrofizică, iar Scoala Gimnazială Dacia din Oradea este o scoală-reper în învățământul bihorean, cu tradiție în organizarea de activități în domeniul astronomiei și astrofizicii.

Proiectul ORADEAstrofizică presupune Implicarea elevilor în activități practice de observare și investigare a corpurilor cerești, cu scopul stimulării curiozității, imaginației și creativității acestora, de motivare pentru învățarea astrofizicii și a astronomiei.

În același timp, dotările Laboratorului de Fizică „Prof. Marin Bica” al Școlii Gimnaziale Dacia se vor îmbogăți cu echipamente performante necesare realizării activităților educative.

În intervalul lunilor februarie – iunie 2022, un număr de 40 copii din învățământul primar și gimnazial ai Şcolii Gimnaziale Dacia – Oradea, alături de 20 de copii din învățământul primar și gimnazial din alte școli, ar urma să participe la sesiuni de observații astronomice utilizând telescoapele scolii, ca și la sesiuni de observații astronomice on-line, în timp real, cu telescoape robotizate profesionale situate în Hawaii şi Australia.

Echipa de implementare a proiectului este formată din şapte membri: prof. Matei Valentina – coordonator proiect, responsabil cu organizarea și susținerea activităților, director Novac Iuhas Alin – responsabil cu comunicarea și mediatizarea activităților, prof. Curilă Diana – responsabil cu fotografii și materiale video în timpul activităților, prof. pentru înv. primar Zlibuț Diana – responsabil cu comunicarea și mediatizarea rezultatelor proiectului; ec. Tarcău Mihaela – responsabil documente contabile, secretar Moisa Lăcrimioara – responsabil achiziții, Târlea Flavia- elev-mentor, care oferă suport pentru realizarea activităților.

Beneficiarii ORADEAstrofizică ar urma să fie nu doar elevi și profesori, ci și părinți și întreaga comunitate locală iubitoare de știință.

Mulțumim dnei prof. Valentina Matei care ne-a oferit cu generozitate aceste informații.

Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale Dacia – Oradea

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s