Spațiu prietenos amenajat de Organizația Salvați Copiii

Peste 10.000 de persoane refugiate din Ucraina au tranzitat Capitala în ultimele zile, iar Organizația Salvați Copiii România a amenajat un spațiu prietenos special pentru copii, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță și să-și depășească emoțiile negative cauzate de dislocare.

David are 5 ani și a ajuns în București cu bunica, mama și fratele sugar. Vin din regiunea Odessa, aflată în situație critică.

Patru frați, de 3, 4, 7 și 10 ani, au rămas în grija voluntarilor Salvați Copiii, cât timp mama lor primește informații și consiliere juridică. Intenționează să ajungă în Polonia, apoi în Belgia, unde se află unchiul copiilor. Au lăsat în urmă un oraș asediat, din care ies coloane de mașini. Nu știu când se vor putea întoarce acasă.

Cei mai mulți dintre refugiații ucraineni care ajung cu trenul în Gara de Nord rămân câteva nopți în locurile de cazare puse la dispoziție de autorități. Până acum, aproximativ 360 de copii aflați în tranzit și 40 de mame au beneficiat de asistență umanitară și consiliere din partea organizației Salvați Copiii.

„Copiii mai ales ajung aici epuizați și copleșiți de ce li s-a întamplat într-un timp așa scurt: abandonarea casei, despărțirea de tată, în cele mai multe cazuri, drumul lung și starea de nesiguranță. De aceea am decis ca, împreună cu specialiștii Salvați Copiii Romania, să amenajăm un spațiu pentru ei, în care să aibă o atmosferă de normalitate. Este foarte important să se simtă în siguranță”, a declarat Cosmina Simiean, director general Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București.

Nevoi identificate de echipele Salvați Copiii România:

  • Persoanele care se refugiază din Ucraina au nevoie de informații clare despre procedura de azil și despre regimul de tranzit;
  • E nevoie de consiliere psihologică – atât la frontieră, cât și în centre, sunt situații dramatice, cărora copiii le fac față cu greu;
  • Este nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuși, cartele telefonice, încărcătoare externe, pampers, produse pentru copii, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri.

Cei care doresc să sprijine programul de asistență umanitară o pot face printr-o donație pe site-ul Organizației Salvați Copiii AICI sau printr-un SMS cu textul Salvez la 8827 – donație singulară de 2 euro.

Echipele Salvați Copiii România aflate în prezent pe teren numără 45 de specialiști (coordonatori, psihologi, educatori, asistenți sociali) și 56 de voluntari, unii dintre ei vorbitori de limbă ucraineană.

Până acum, au fost sprijiniți 3.638 de copii ucraineni și 2.983 de adulți (femei, vârstnici, familii extinse). În cele două tabere pentru refugiați din Siret și Rădăuți, Salvați Copiii este singura organizație neguvernamentală care are acces, desfășurând cu prioritate activități pentru copii.

Sursă imagine: fototeca Salvați Copiii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s