La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre din Oradea a câștigat o finanțare pentru proiectul denumit MICII SPEOLOGI.
Proiectul MICII SPEOLOGI a fost dedicat elevilor claselor V-VIII de la Şcoala Gimnazială Szacsvay Imre din Oradea, sub coordonarea doamnelor profesoare Kincs Grete-Eva (profesor de biologie) și Tăut Elisabeta (profesor de geografie), din nevoia de a promova activităţile educative de cercetare, concretizată prin activităti de grup realizate înafara școlii (muzee, laboratoare de cercetare, expoziții, tabere, excursii, laborator în aer liber), pentru a responsabiliza elevii pentru protejarea şi conservarea mediului înconjurător, precum și a-i încuraja spre inițiativă și creativitate.
Planul proiectului are la bază studiul complex al peșterilor – unele dintre cele mai impresionante și, totuși, subestimate obiective turistice, formarea acestora și a viețuitoarelor din interiorul acestora.
Proiectul cuprinde activități ca: experimente fizice, chimice şi biologice care să evidenţieze proprietăţile abiotice (geologice, minerologice, climatice) și biotice (paleontologice) ale peșterilor; vizite la muzee (Muzeul de Zooologie și Paleontologie din Cluj-Napoca), excursii cu organizarea traseelor de cercetare şi recunoaştere a vegetaţiei şi faunei unor peşteri; activităţi de informare: simpozioane, expoziţii (pliante, machete, fotografii, manufacturi de cristale și fosile) în aula şcolii, competiţii între clase, cu titlul Pe urmele lui Emil Racoviţă, accentuând implicarea pozitivă a omului în mod concret şi prin găsirea de soluţii verzi în conservarea peşterilor.
Elementele inovatoare ale proiectului sunt: modelarea, interdisciplinaritatea, creativitatea, interactivitatea, cercetarea speologică, focusarea activităţilor pe recunoaşterea importanţei dezvoltării durabile, experimentul, climatul atractiv, excursiile, premierea implicării active a elevilor, organizarea de sesiuni de comunicări în vederea promovării rezultatelor elevilor în cercetare.
În continuare, prezentăm câteva activități din diferitele etape ale proiectului.



Laboratorul de cristale
Cu milioane de ani în urmă, Pământul era o masă de gaze fierbinți, care ulterior s-au răcit, transformându-se în lichide. Unele dintre ele s-au solidicat și au dat naștere cristalelor. Experimentul cu setul de creștere a cristalelor este destinat să trezească interesul copiilor pentru domeniul geologiei, respectiv al creșterii cristalelor, să le stimuleze curiozitatea, dorința de experimentare și creativitatea. Această activitate necesită timp, dar stimulează răbdarea și dezvoltă pedanteria și rigoarea. Cu cât răbdarea este mai mare, cu atât cristalele sunt mai spectaculoase.
Activitatea va fi urmată de o excursie științifică la Peștera cu Cristale din Mina Farcu, unul dintre cele mai frumoase spații carstice din România, singurul loc din țară și printre puținele din lume care oferă posibilitatea elevilor și turiștilor fără pregătire speologică să se bucure de spectacolul oferit de impresionantele formațiuni de calcit.



Pe urmele fosilelor
Este o activitate care integrează știinta și tehnica aplicată pentru copii, promovând cunoașterea prin joacă și experiment. Cu ajutorul daltei și a ciocanului din setul paleontologic, eleviii trebuie să sape pentru a descoperi oasele componente ale unui schelet, vor confecționa fosile utilizând materiale (cochilii, frunze) caracteristice paleontologiei. Activitatea va fi urmată de o excursie științifică la Peștera Urșilor, ocazie prin care elevii vor explora fosile de specii dispărute, conservate bine spre deosebire de cele de la exterior, supuse alterărilor din eroziune și intemperiilor.
Excursia științifică la Peștera Hudă lui Papară va permite recunoașterea și observarea unor troglobionte (păianjeni, miriapode, melci), modul cum s-au adaptat condițiilor mediului subteran: întuneric, umezeală mare, temperatură aproape constantă, hrană puțină, toate acestea determinând unele caracteristici – metabolism și consum de oxigen scăzut, depigmentarea pielii, regresia aparatului vizual, amplificarea altor organe de simț prin antene și picioare foarte lungi, durată de viață mai mare, stadiu nimfal și embrionar mai mare.



Cercetări mineralogice
Setul de roci minerale va permite elevilor activitatea complexă de observare și recunoaștere a rocilor. Prin studiul lor se pot face reconstituiri ale climei din trecut. Elevii vor urmări: proprietăți mecanice (densitate de volum, duritate, fractură, densitate de masă), proprietăți optice (culoare, transparență, refracție, strălucire), proprietăți chimice (fotoluminiscență, colorare prin flacără) solubilitate (în apă, în acizi), proprietăți electrice și termice: rezistivitate, conductibilitate, formă de zăcământ în natură. Activitatea se va finaliza cu excursia știintifică la Peștera Vântului, ocazie prin care elevii vor efectua cercetarea factorilor abiotici caracteristic peșterilor.
Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale Szacsvay Imre
Prof. KINCS GRETE-EVA