Fondul Științescu este o mișcare națională care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disiplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale. Științescu, a cărui menire e să-i ajute pe copii să descopere sensul ultim al științelor, le oferă mentorilor – profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile – finanțări, resurse, îndrumare, sprijin.
La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Școala Gimnazială Nr.1 Buntești a câștigat o finanțare pentru proiectul STEAMROBOT-iștii, în valoare de 6 845 lei.
Scopul proiectului STEAMROBOT-iștii este dinamizarea și creșterea calității procesului de învățământ prin utilizarea metodelor de învățare moderne adaptate la revoluția digitală prin utilizarea roboților lego, de a dezvolta competențe STEAM și de a extinde sfera cooperărilor prin activități diverse și experimente.
Prin desfășurarea activităților propuse în acest proiect urmărim dezvoltarea imaginației, trezind fascinația spre lumea informaticii, roboticii și programării, precum și creșterea interesului față de disciplinele și abordarea STEM la elevii din învățământul primar și gimnazial, cu ajutorul kiturilor educaționale LEGO Spike Education Essential și seturilor Science Lab -150 de experimente chimice.
Elevii vor realiza o machetă a satului natal văzut în viitor, machetă bazată pe energia verde și un hub educațional pentru comunitate. De asemenea, vor face cunoștință cu cel mai nou set din sistemul de învățare LEGO Education STEAM și anume, SPIKE Essential care îi va implica pe elevi în investigarea fenomenelor STEAM oferindu-le experiențe unice de învățare bazate pe joc, povestire și învățare experiențială, cu scopul de a încuraja elevii să-și exploreze cunoștințele despre conceptele bazate pe științe, contribuind în același timp la dezvoltarea lor socio-emoțională.
Cât despre kit-urile de chimie Science Lab, elevii vor realiza în cadrul orelor de științe experimente știintifice distractive.
Grupul-țintă îl constituie un număr de 73 de elevi de la Școala Gimnazială Nr.1 Buntești și cele două structuri: Școala Primară Nr.2 Stâncești și Școala Gimnazială Nr.2 Poienii de Jos.
Intervalul de implementare a proiectului este lunile martie – iulie 2022.

Echipa de proiect este constituită din: coordonator proiect – prof. înv. primar Vesa Titiana-Laura și membri în echipa de proiect: prof. înv. primar Ciuciu Olimpia-Viorica, prof. Corbu Mirela, prof. Gabor Laura.
Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale nr. 1 Buntești
prof. TITIANA VESA, prof. OLIMPIA CIUCIU