După doi ani de „inactivitate”, le-am propus în acest an elevilor mei să participe la două activități înscrise în calendarul francofoniei.
Despre Chants Sons sur Scène am scris AICI.
Anul acesta am avut imensa surpriză de a participa la un concurs ce valorizează arhitectura orașului nostru: Art Nouveau, sau Secession, sau Art Floral etc. – adică stilistica orașelor care s-au format arhitectural la sfârșitul sec. XIX, începutul sec. XX.
Aici se încadrează Oradea și întotdeauna i-am sensibilizat pe elevii mei pentru orașul Art Nouveau în care trăim. Vă imaginați că am răspuns imediat solicitării venite din partea Universității Oradea, de a participa la un concurs superb, Chasse au trésor, pe care îl cunoșteam de vreo 20 de ani, dar nu l-am practicat niciodată!

În 20 de minute am constituit grupul de cinci elevi, patru din clasele a X-a și unul din clasa a IX-a, toți iubitori de franceză, de artă și de orașul lor: Bianca Frățilă, Alissa Kiss, Horia Mateș, Patrick Noel Nichita, Tudor Mititean. Desigur că puteau fi mult mai mulți. Dar Gojdu nu putea avea decât o echipă!
Programul tuturor fiind foarte încărcat, nu am putut merge într-un tur de oraș în grup. Doar individual! Chiar și așa, luni, 28 martie, la ora 15.30 în fața Restaurantului Allegria din Oradea, eram vreo opt – zece licee prezente cu echipe de elevi gata de atac, spre descoperirea comorilor! Când s-a dat startul, am zburat!

Energia era maximă: Palatul Venețian (chiar dacă e într-un stil eclectic), Palatul Adorjan (superbă ghicitoare: Extensie a sinonimului verbului aimer; elevii au răspuns imediat: Adorer, Adorjani!), Casa Poinar, Casa etc., etc.
Superbă experiență! Ne-am întâlnit la Universitate, în Amfiteatrul de la Litere!
Gojdu a împărțit Premiul cel mare cu Liceul Emanuel!
Nu asta era important!
Din nou!
Important era că am simțit că trăim!
Prof. LIVIA MIRCEA,
Colegiul Național Emanuil Gojdu
Sursă imagini: fototeca personală prof. Livia Mircea