De-a matematica într-un proiect STEM

La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca a câștigat o finanțare în valoare de 5.325 lei, pentru proiectul denumit SMART – G / Studiem Mate, Analizăm și Rezolvăm Teste prin Joc (Games).

Obiectivul proiectului îl constituie derularea unor ateliere tematice de invățare a matematicii prin joc pentru formarea unor deprinderi și competențe care să-i ajute pe copii în viața practică contribuind astfel la dezvoltarea judecăţii, a gândirii logice, a memoriei, atenţiei, spontaneităţii, rezolvării rapide a situaţiilor problemă ce apar, competențe specifice disciplinelor STEM.

Sub coordonarea prof. Daniela Tütös, conducător de proiect, beneficiarii acestuia, și anume elevii din ciclul primar, în special cei din clasele a III-a și a IV-a, ar urma să deruleze activități de explorare prin matematică. Activitățile de învățare prin joc se vor derula pe parcursul a 12 săptămâni, în intervalul februarie – iunie 2022, câte o activitate pe săptămână cu fiecare grup de copii. Totalizând circa 100 de elevi, se vor forma cinci grupuri, coordonate fiecare de către un cadru didactic din școală. Fiecare activitate va fi supervizată de către trainerul de joc din proiect. Pe lângă aceștia se vor implica profesori voluntari, elevi mentori de la licee din Oradea și instructori de joacă.

„În cadrul activităților, se vor utiliza alternativele educaționale și jocurile educative achiziționate, care vor duce la dezvoltarea intelectuală a elevului prin dezvoltarea gândirii logice, adică a unei gândiri consecvente, clare și precise, o gândire specific STEM”, spun inițiatorii proiectului.

„Matematica nu e plictisitoare, matematica poate deveni materia preferată a copiilor, pentru că o învață jucându-se. Pentru asta putem folosi multe jocuri care îi vor ajuta pe copii să aibă o gândire logică, analitică, vor învăța să sintetizeze, să treacă de la simplu la concret, vor învăța – fără să-și dea seama că trec prin proces de învățare – noțiuni de aritmetică, geometrie.

Copiii, lucrând împreună la matematică, se vor motiva unul pe altul”, apreciază prof. Daniela Tütös, în prezentarea pe care a făcut-o demersului școlii domniei-sale și căreia îi mulțumim pentru informațiile pe care ni le-a pus la dispoziție cu generozitate.

Sursă imagini: fototeca Școlii Creștine Private din Cartierul Romilor Tinca

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s