ROBOTICĂ LA LICEUL ROMANO-CATOLIC

La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, ce și-a propus încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Liceul Teologic Romano-Catolic Szent László din Oradea a câștigat o finanțare în valoare de 11.000 RON, pentru proiectul denumit Get Started!

Liceul Teologic Romano-Catolic Szent László, situat pe strada Partenie Cosma nr. 5,  într-un imobil construit în 1866 de episcopul cărturar Nogáll János, pentru a găzdui renumitul Institut al Fiicelor de Caritate SF. Vicențiu de Paul, participă din 2016, de la prima ediție a Fondului Științescu, cu proiecte STEM/STEAM și ne bucurăm de un succes continuu.

Până în prezent, am studiat energiile alternative regenerabile prin proiectul cu denumirea GENERAȚIA Z INVENTATORII VIITORI, urmat de proiectul CSI Junior, deosebit de atractiv pentru elevi prin investigarea criminalistică, în care cele patru discipline STEM sunt integrate într-o paradigmă de învățare coerentă, ce pun elevul în situații concrete, realizând interferența dintre școală și lumea reală. Proiectul AQUA EXPLORIUM a dat posibilitatea elevilor să studieze proprietățile apei, dar mai ales să descopere lumea informaticii, prin primele măsurători și programări cu senzorii legați de minicalculatorul Raspberry Pi.

În lumea contemporană, copiii sunt utilizatorii cei mai frecvenți ai tehnologiilor moderne, dar pentru că studierea acestora începe doar din clasa a V-a, am văzut prin acest proiect oportunitatea inițierii celor mici prin noțiuni elementare de programare vizuală, de robotică, pentru a-i transforma din consumatori de tehnologie în creatori de tehnologie. Astfel, vor învăța să construiască roboţi sau sisteme de la zero, care pot avea aplicabilitate în viaţa de zi cu zi.

Scopul proiectului nostru constă în cultivarea și valorificarea potențialului creativ al elevilor, dezvoltarea gândirii computaționale, a competențelor digitale, competențelor matematice și competențelor de bază în științe și tehnologii punând, astfel, bazele succesului în orice carieră profesională a viitorului.

Pentru a realiza aceste obiective, am ales setul Spike Essential de la Lego Education, care este bazat pe principiile delimitate în Next Generation Science Standards și oferă conținut științific cheie elevilor, ceea ce stă la baza caracterului inovativ al proiectului. Totodată, vine în ajutorul profesorului de informatică, care în clasa a V-a are în programă metode intuitive de prelucrare a informaţiei, algoritmi cu secvenţe de operaţii şi decizii într-un mediu grafic interactiv. Cu ajutorul setului, putem aprofunda înțelegerea elevilor legată de cele opt practici științifice și de inginerie, încurajându-i să pună întrebări și să rezolve probleme, să învețe despre modelare, prototipuri, investigare, analiză și interpretare a datelor, gândirea computațională, să creeze argumente bazate pe dovezi și să obțină, să evalueze și să comunice informațiile dobândite.

Activitățile au stârnit curiozitatea elevilor din clasele a IV-a și a V-a și s-au înscris într-un număr foarte mare, dându-ne astfel posibilitatea de a organiza trei grupe de robotică, formate din 14 copii, care vor lucra în câte două echipe, pentru a-și dezvolta abilitățile de colaborare.

Pentru a sprijini elevii în asimilarea conceptelor STEAM, ca inițiator al proiectului am participat la cursul de dezvoltare profesională, organizat de LEGO® Education Academy (LEA), iar cunoștințele dobândite prin această formare, alături de resursele LEGO Education oferă posibilitatea de a descoperi noi metode de predare și învățare.

Get Started! e o oportunitate de a stimula creativitatea elevilor, de a-i implica activ în procesul de învățare, de a le deschide noi orizonturi și o înțelegere profundă asupra lumii în care trăiesc, dar și asupra tehnologiei de care ei sunt atât de acaparați.

Sursă imagini: fototeca Liceului Teologic Romano-Catolic Szent László

Prof. HARÁCSEK KLEMENTINA,

coordonator proiect

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s