Antreprenori de talie internațională la Liceul Szent László

Consolidarea competențelor antreprenoriale prin cooperare online în Bazinul Carpatic este titlul proiectului Erasmus+ (2021-1-HU01-KA210VET-000034551), la care participă  elevii de profil economic al Liceului Teologic Romano-Catolic Szent László din Oradea, în calitate de parteneri, coordonat de subsemnata, prof. ec. Kele Tünde-Ilona.

În cadrul parteneriatului internațional elevii din Slovacia, Ungaria și România, modelează crearea unei afaceri folosind cunoștințele dobândite la orele de profil și la activitățile practice din cadrul proiectului coordonat de Expanzio KFT și fundația publică Tempus, care gestionează aplicații Erasmus+ în Ungaria și care asigură specialiști în domeniul economic și antreprenori de succes pentru a dezvolta în rândul elevilor competențele necesare a fi dobândite pentru ca cât  mai mulți elevi să devină antreprenori de succes.

Începând cu luna februarie, elevii școlilor partenere au trecut în revistă etapele lansării unei afaceri într-un proces de șapte pași, de la dezvoltarea ideii de afaceri și cercetarea de piață până la pregătirea planului de afaceri și conceperea strategiei de marketing.

Din partea Liceului Teologic Romano-Catolic Szent László participă 13 elevi formând trei echipe și mentorați de doamna director Konrád Erzsébet Katalin și profesorii Albert Andrea, Kele Tünde-Ilona și Papp-Tóth Emese. Aceștia implementând metoda proiectului, sprijină elevii în proiectarea unei idei de afaceri care să se potrivească și să fie viabilă în realitatea economică locală. Pentru asigurarea succesului, profesorii mentori au colaborat și au organizat diverse activități cu instituții de renume cum ar fi Universitatea Creștină Partium, Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România, Banca Națională a României – Agenția Bihor și diverse societăți economice la care elevii au desfășurat pregătire practică.

Rezultatele muncii echipelor au fost prezentate în luna mai în cadrul unui concurs online, care a fost evaluat de un juriu format din experți în domeniul economic, comercial și managerial.

Cele trei echipe al Liceului Teologic Romano-Catolic Szent László s-au dovedit cei mai buni antreprenori, ajungând pe podium, astfel: echipa clasei a XII-a A. FE  Meal Box SRL – Premiul I,  echipa clasei a X-a  A.  Hades’ Nightmare SRL– Premiul II, iar echipa clasei a XI-a A. Chingu SRL – Premiul III.

Profitând de vremea bună, ceremonia de premiere a avut loc în grădina Bazilicii Romano-Catolice în această săptămână, unde elevii au fost încântați să primească tabletele cadou și căștile bluetooth.

Scopul proiectului nu este doar dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale elevilor, ci și de a evalua modul în care școlile și mentorii se pot sprijini reciproc în parteneriate internaționale desfășurate online și de a împărtăși exemple de bune practici în aplicarea metodei proiectului și altor metode de învățare centrate pe elevi.

Ultima activitate de amploare al proiectului va avea loc în septembrie în municipiul Szolnok (Ungaria), unde toate echipele participante la proiect se vor întâlni pentru a evalua personal activitățile derulate pe parcursul proiectului, pentru a participa la diverse activități cu teme economico-financiare și, nu în ultimul rând, pentru a se întâlni face to face, cu scopul dezvoltării relațiilor personale dintre elevii celor trei țări participante și pentru realizarea unei schimbi de experiențe în rândul profesorilor și al specialiștilor participanți la proiect.

Sursă imagini: fototeca Liceului Teologic Romano-Catolic Szent László

Prof. ALBERT EMESE ANDREA

Prof. ec. KELE TÜNDE-ILONA

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s