Săptămâna 9-13 mai 2022 a fost un prilej de bucurie și sărbătoare pentru Școala Gimnazială Avram Iancu, Oradea deoarece a avut ocazia de a fi gazda unei mobilități Erasmus+ în cadrul proiectului Solar Power Education and Learning, pe care îl implementează în perioada 2019 – 2022 alături de școli din Italia, Bulgaria, Turcia, Croația și Portugalia.
Contextul pandemic nu a permis organizarea niciunei mobilități în anul școlar 2020-2021, astfel că posibilitatea de a participa la mobilități în acest an școlar a reprezentat o mare împlinire pentru toți participanții, fie ei dascăli sau elevi.
În tradiționalul spirit ospitalier românesc, grupurile de parteneri au fost întâmpinate cu pâine și sare de trei eleve îmbrăcate în straie populare, acestea reușind să îi surprindă în mod plăcut pe oaspeți, explicându-le semnificația acestei tradiții. Programul zilei a început cu un cuvânt de bun-venit adresat de către directorul școlii, prof. dr. Ioan Sorin Cuc, și de către coordonatorul proiectului din partea școlii gazdă, prof. Roxana Voicu. Mai apoi, împărțiți în grupuri, elevii și profesorii au făcut un tur al școlii, luând astfel contact cu sistemul educațional românesc, interacționând cu elevii și profesorii care desfășurau lecții și observând atât asemănările, cât și diferențele dintre diferite sisteme educaționale. Un punct de atracție l-a reprezentat grădina școlii, unde elevii din clasele primare, împreună cu profesorii lor, îngrijesc cu mult drag felurite plante.






Jocurile diverse de spargere a gheții, flashmob-ul în culoarea soarelui organizat în curtea școlii, prezentările interactive despre problemele mediului înconjurător și modul în care sunt implementate soluții în fiecare școală, oraș sau țară au reprezentat activități pline de energie, la care toți elevii și profesorii au participat cu mult entuziasm și curiozitatea de a descoperi lucruri noi. Mai apoi, prin intermediul programului artistic pregătit, oaspeții au avut parte de o experiență deosebită, având ocazia să se familiarizeze cu cultura românească. O zi atât de plină nu se putea încheia decât cu un tur al orașului, prin cele mai renumite obiective turistice.
Zilele ce au urmat au fost presărate cu numeroase activități interesante, relevante pentru tema proiectului. Elevii au participat la un atelier ce a adus în atenția lor speciile pe cale de dispariție și cauzele care duc la acest rezultat. Ei au lucrat în echipe mixte, s-au familiarizat cu denumirile animalelor în diferite limbi, au aflat statutul animalelor în fiecare țară și s-au concentrat pe identificarea cauzelor și a unor soluții care să stopeze acest fenomen al dispariției speciilor.
Un alt atelier a fost despre realizarea unor rebusuri folosind aplicații digitale, pornind de la un set de cuvinte despre mediul înconjurător și energiile alternative. De asemenea, tot cu ajutorul aplicațiilor digitale au avut de realizat un interviu despre modul în care sunt conștientizate problemele de mediu în comunitatea din care fac parte și modul în care sunt implementate diferite soluții, inclusiv folosirea energiilor alternative, precum energia solară.
Excursia la Peștera Urșilor a fost o activitate inedită, deoarece majoritatea participanților nu mai fuseseră într-o peșteră niciodată; prin urmare, au fost atrași atât de frumusețea locului, cât și de istoria acestuia. Mai apoi, vizitarea Muzeului din Beiuș le-a dat prilejul să descopere diferite obiecte utilizate în gospodăria românească, să admire unicitatea costumelor populare românești și să participe la un atelier de încondeiat ouă.
Una dintre zile a fost dedicată realizării unui clip video pentru a atrage atenția și a crește nivelul de conștientizare cu privire la importanța folosirii energiei solare. Pe parcursul acestei zile au fost făcute mai multe opriri, dintre care una dintre ele la Salina Turda, un loc care i-a fermecat și din care cu greu s-au lăsat convinși că trebuie să plece.
A mai fost organizat un atelier în cadrul căruia a fost promovată folosirea materialelor reciclabile și un moment cultural mult așteptat de către toți participanții, deoarece s-a cântat în toate limbile, au fost prezentate dansuri tradiționale din toate țările participante și au fost degustate produse culinare specifice fiecărei țări. Bucuria de a dansa împreună, zâmbetele întipărite pe fețele tuturor și satisfacția de a petrece timp împreună sunt amintiri dragi pe care le vom păstra cu toții mult timp de acum înainte.







În cadrul acestei mobilități a fost publicată o carte în limba engleză care reunește atât materiale realizate în cadrul mobilităților anterioare de către elevii și profesorii din toate țările implicate în proiect, cât și articole, rebusuri, ghicitori, poezii, chestionare realizate pe parcursul perioadei de implementare a proiectului. O secțiune a cărții este dedicată impresiilor elevilor și profesorilor participanți la mobilități și prezentărilor despre fiecare mobilitate în parte.
În încheierea acestei săptămâni intense, au fost organizate activități de feedback și evaluare și au fost acordate diplome și certificate de participare. Mărturiile participanților redau plăcerea și încântarea acestora de a fi participat la această mobilitate:
„Mobilitatea din România a fost foarte bine organizată, plină de activități legate de soare. Ne-a dat de asemenea oportunitatea de a cunoaște aspecte interesante din trecutul și prezentul României.” (Valeri Stoyanov, Bulgaria)
„A fost o experiență uimitoare, în special atelierele de lucru au fost de mare ajutor în a atrage atenția către diferite aspecte ale mediului înconjurător. Gazdele noastre au fost foarte drăguțe și amabile, iar excursiile plăcute și educative. Am dat chiar și un interviu unui post local de televiziune și cred că acesta a fost o amintire de neuitat.” (Gulse Colak, Turcia)
„Am învățat despre multe animale care chiar sunt pe cale dispariție și am descoperit că unele animale pe care le vedem zilnic sunt foarte importante pentru echilibrul lumii și al planetei. Nu mi-aș fi imaginat că au rol atât de important, dar acum știu asta. M-a impresionat foarte mult atunci când am descoperit acest lucru.” (Lukas Plizzarri, Croația)
„Consider că această experiență a fost una pozitivă și foarte interesantă, deoarece am avut șansa să cunoaștem diferiți oameni, să descoperim o țară nouă și deosebită, să observăm un alt sistem educațional și «să gustăm» o altă cultură. Mi-au plăcut foarte mult flashmob-ul și momentele culturale.” (Silvana Isidori, Italia)
„Mobilitatea din România a fost grozavă. M-am simțit foarte bine, am cunoscut oameni noi și am învățat foarte multe. Recunosc că înainte de a veni aici nu știam multe despre România și nici nu aveam o impresie prea bună, dar am descoperit un oraș frumos cu oameni minunați. Mulțumesc pentru această experiență pe care nu o să o uit niciodată.” (Helen Sena Nessar, Turcia)
„Mi-au plăcut foarte mult activitățile organizate de către școală, am putut să ne îmbunătățim abilitățile de comunicare și să cunoaștem o altă cultură. Totul a fost foarte bine gândit.” (Catarina Correia, Portugalia)
„Una dintre cele mai frumoase țări pe care le-am vizitat. Oamenii, mâncarea tradițională, locurile istorice, muzica, activitățile în sine – neprețuite!” (Georgi Pavlov, Bulgaria)

„Această experiență a avut un impact mare asupra mea, pentru că a fost bine structurată și educativă. M-a ajutat să îmi exersez abilitatea de a vorbi în limba engleză, de a utiliza aplicațiile digitale și creativitatea. În această săptămână am învățat despre alte culturi, despre energia solară și mi-am făcut prieteni noi. Sunt foarte fericită pentru că am putut lua parte la acest proiect” (Maria Hîrjău, România)
prof. ROXANA VOICU,
Școala Gimnazială Avram Iancu, Oradea
Sursă imagini: fototeca Școlii Gimnaziale Avram Iancu