Expoziție internațională de sculptură

Joi, 1 septembrie 2022, la Muzeul Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr. 1/A) va avea loc, de la ora 17.00, vernisajul expoziției internaționale de sculptură Petri&Friends, organizată de instituția muzeală orădeană, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Expoziția este rezultatul inițiativei sculptorului Eugen Petri și reunește sculpturi de mici dimensiuni realizate în piatră de acesta, precum și de artiști din România, Iran, Franța, Argentina, Grecia, Serbia, Palestina, Mexic, China, Bulgaria, Germania, Egipt, Ucraina, Portugalia și Taiwan: „În urma coordonării timp de 10 ani a Simpozionului International de Sculptură Monumentală Caransebeș 2010-2019, a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală Bușteni 2016, Simpozionului Internațional de Sculptură Brăila 2015 și Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală Rawabi – Palestina 2014, am o colecție de sculptură mică de aproximativ 25 de lucrări în diferite feluri de piatră, dăruite de colegii sculptori, participanți la simpozioanele sus-menționate. Astfel, dorind să aduc în fața publicului larg o parte din artiștii-sculptori din multe țări ale lumii care ne-au vizitat țara și care ne-au lăsat câte o lucrare de artă monumentală și datorită afinităților dintre noi, ca artiști plastici contemporani sau a faptului că am devenit prieteni creând și lucrând alături în diferite simpozioane internaționale, dar mai ales a unității de viziune a artei, de material – piatră (de diferite structuri morfologice), m-am gândit să expun împreună cu ei într-o expoziție denumită generic: PETRI&FRIENDS” (Eugen Petri).

Eugen Petri s-a născut în 1958, la Sibiu, și a absolvit în 1989 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, specializarea Sculptură, fiind în prezent profesor la Liceul de Artă „Carmen Sylva”, Ploieşti, Prahova. Din 1991 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din 2007 membru al Societății Regale Britanice a Sculptorilor (ARBS). Din 1987 a participat la numeroase expoziții de grup și personale, atât în țară, cât și în străinătate (Marea Britanie, SUA, Germania, Danemarca, Republica Moldova, Suedia, Elveția, Italia), dar și la simpozioane de sculptură naționale sau internaționale (Suedia, Ungaria, SUA, Argentina, Coreea, Olanda, Rusia, Israel, Franța). Cariera sa de artist plastic cuprinde lucrări de sculptură în colecții particulare din România, Germania, Italia, Danemarca, Franța, Suedia, Finlanda, Elveția, SUA, Ucraina, Grecia, precum și lucrări monumentale, de ex: Icar, Adam și Eva (ansamblul sculptural), Ministerul Finanțelor, București, România (1994); Monumentul Eroilor, Șoimari, Prahova, România (2000-2001); Fântână monumentală cu decorații (ambient exterior, proprietate privată), Miami, Florida, SUA (2003);
Mihai Jar (placă comemorativă),Cernăuți, Ucraina(2006); Familia (colecție privată),Germania(2007); Turn medieval pentru ceas, Caransebeș, Caraș-Severin, România (2009); Grigore Vieru (bust), Ungheni, Republica Moldova (2010); Calea sacră (fântâni sculpturale), Caransebeș, Caraș-Severin, România (2012). Munca sa a fost răsplătită cu importante premii și distincții: 1999 – Premiul „Artists Choice Woodcarving Competition”, Breckenridge Colorado, SUA; 2002 – Premiul special al Fundației „Mihai Viteazul”, Brebu, Prahova, România; 2004 – Medalia de argint, Fundatia „Der Dreiter Strasse”, Hamburg, Germania; 2008 – Bursa „Brian Mercer Trust UK”, Pietrasanta, Italia; 2010 – Marele Premiu „Constantin Brâncuşi” pentru Sculptură, Niram Art, Madrid, Spania.

Expoziția Petri&Friends parcurge mai multe trasee naționale: prima dată fost deschisă la Galeria UAP Ploiești, apoi la Palatul Mogoșoaia, urmând ca de la Muzeul Țării Crișurilor să plece la Muzeul Național Brukenthal Sibiu.

La vernisajul expoziției de la Muzeul Țării Crișurilor, al cărei curator este Cornel Abrudan, șeful Secției de Artă, vor participa alături de inițiatorul evenimentului și o parte dintre artiștii expozanți.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 2 septembrie – 15 octombrie 2022, după următorul program: marți-duminică: 10.00-18.00.

Imagine: detaliu din afișul evenimentului

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s